Razkošje v glavi

Luka Bogovčič

Luka težave, s katerimi se srečuje v življenju, razume kot izzive in ne kot prepreke, pred katerimi bi klonil

23 Rotorua. Nova Zelandija.
Luka Bogovčič, Rotorua, Nova Zelandija
foto: Luka Bogovčič

Škofji Loki dobri dve leti deluje restavratorsko podjetje s polnim imenom Restavratorski atelje Bogovčič, Triptih, d. o. o., to je družinsko podjetje, v katerem se že vrsto let ukvarjajo z restavriranjem likovnih umetnin. Predvsem s freskami, oltarji in slikami. Ustanovitelj in direktor podjetja je Luka Bogovčič, ki že več kot trideset let sodeluje pri restavratorskih posegih na stenskih slikah, leseni polihromirani plastiki, oltarjih ter slikah na platnu in slikah na lesu. Luka Bogovčič se je rodil v Kranju, vendar je tam preživel le tri dni, večino svojega življenja pa je preživljal v Ljubljani v Novem Polju, kjer je obiskoval osnovno šolo. Šolanje je nadaljeval na srednji grafični šoli. Že od zgodnje mladosti je rad slikal, vendar je to pozneje opustil. Vmes je kot študent delal v knjigarni Kazina, v tem času pa je počasi že začel delati skupaj z očetom, akademskim slikarjem in priznanim restavratorjem Ivanom Bogovčičem. Ta je bil v tistem času vodja oddelka za stenske poslikave na Restavratorskem centru Republike Slovenije, kamor je Luka vse otroštvo zahajal na obiske. To sodelovanje ga je počasi  usmerilo v restavratorstvo in kmalu so zaradi povečanega obsega dela ustanovili družinsko restavratorsko podjetje Triptih, ki letos praznuje petnajstletnico delovanja. Luka Bogovčič je gost v oddaji Razkošje v glavi.

Prvo plovilo

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Šitriletni Luka piše in riše

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Podvodni ribolov, danes je Luka že 30 let vegeterijanec

foto: Arhiv Luka Bogovčič

V osnovni šoli je bil Luka Bogovčič zagovornik pravic sošolcev. Vedno se je zavzemal in se še vedno zavzema za šibke. Tako ljudi kot živali. Prepričan je, da so prebogati ljudje del težav in ne rešitev naše družbe in planeta.

Luka na konju, ob njem stric in brat Jure

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Zgledi

Pogosto slišimo, da zgledi vlečejo, in ko Luko Bogovčiča vprašaš, ali ga je v restavratorske vode popeljal vpliv njegovega očeta akademskega slikarja in restavratorja Ivana Bogovčiča, je njegov odgovor pritrdilen. Vpliv je vsekakor bil. Pot v restavratorske vode pa mu je nekako krojila usoda. Slikarstvo ga je spremljalo ves čas in zato si je zelo želel nadaljevati študij na akademiji, to pa mu po spletu okoliščin ni uspelo. Zato se je posvetil restavratorstvu, ki je pestro in vključuje tako slikarstvo kot kiparstvo.

13-letni Luka pomaga očetu pri sondiranju v Slovenski vasi

foto: Arhiv Luka Bogovčič

14-letni Luka s slamnikom, mozaiki v Izoli

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Luka težave, s katerimi se srečuje v življenju, razume kot izzive in ne kot prepreke, pred katerimi bi klonil. Ta vztrajnost, volja ali trma verjetno izvirajo iz kraških korenin. S Krasa, natančneje iz vasi Kopriva je njegova pranona Justina po mamini strani. Na Kras gre kolesarit in hodit, da si napolni baterije. Nanos, Kokoška, Vremščica, Slavnik so na njegovem seznamu večkrat na leto. Luka je kot študent sodeloval na zahtevnih  restavratorskih terenskih akcijah, ki jih je vodil njegov oče Ivan Bogovčič. Šlo je za posege na freskah na Visokem pod Kureščkom in za antične mozaike v Izoli. Delo je bilo zahtevno, pa vendar ga to ni odvrnilo, da tudi sam ne bi postal restavrator.

Restavriranje gotskih fresk v Suhi pri Škofji Loki

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Restavrirana orgelska omara, kapiteljska cerkev Novo mesto

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Oltar Sv.Jurija, Srednje Grčevje pred restavriranjem

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Oltar Sv.Jurija, Srednje Grčevje po restavriranju

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Restavrirana prižnica, Dolenja srednja vas pri Šentjerneju, dekan Anton Trpin, Luka Bogovčič

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Jadranje

Jadranje in jadrnice, Luka Bogovčič. Jadrnice je občudoval, odkar se spomni, pravzaprav vse, kar se navezuje na morje. Obožuje Kornate, za katere meni, da so kot potopljen Kras. S svojo jadrnico Olivo pluje po Jadranu, z morjeplovcem Miranom Tepešem je jadral po Jadranu, Grčiji in od Sydneyja do Hobarta na Tasmaniji.

Na Tihem oceanu, nekje med Sydnyem in Hobartom

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Jadrnica Skokica

foto: Arhiv Luka Bogovčič

K zgornji sliki: jadrnica Skokica je Luko in ekipo, skupaj s svojim lastnikom Miranom Tepešem, ki je bil z njo takrat že tretjič okoli sveta, varno pripeljala v Hobart na Tasmaniji.

Potovanja in potepanja

Luka Bogovčič  je bil vedno nemiren, strasten in vedoželjen. Glavo si je resno poškodoval že v zgodnjem otroštvu, ko je preizkušal, koliko časa se da voziti kolo miže. Plezal je na drevesa, škarpe, po zidovih. Poškodbe komolcev in kolen so bile stalnica, a pot je šla dalje in življenje je postajalo pestrejše in zanimivejše. In traja še danes. Na Fidžiju ga je v vodi napadla strupenjača, pasasta morska kača ali krait, a se je ugrizu izognil. Pravi, da se na vse vedno pripravi, da pa brez avantur ni pravega življenja.

Zajtrk na otoku Maria na Tasmaniji

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Redek posnetek tasmanskega vraga v divjini

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Na Tasmaniji

foto: Ono Tsutomu

Tasmanija

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Tasmanija

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Rotorua, Nova Zelandija

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Nova Zelandija

foto: Arhiv Luka Bogovčič

K zgornji sliki: Luka je na Novi Zelandiji ustavil štoparju, za katerega se je izkazalo, da ima dekle v Ljubljani.

Gora Gertrude Saddle, nad fjordom Milford Sound, Nova Zelandija

Jezero Pukaki, v ozadju gora Cook z istoimenskim ledenikom

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Fidji, druženje ob kitarah in kavi

foto: Arhiv Luka Bogovčič

K zgornji sliki: kava na Fidžiju je tako močna, da omrtviči ustnice in  možgane. Glede fidžijske kave še to;  to kavo imenujejo tako kot mi "kava", je pa to obredna pijača, ki jo tam pijejo vsak večer pozno v noč skupaj s turisti in je narejena iz posušenih in zmletih korenin rastline yaqona.

Fidji, igranje odbojke z domačini

foto: Arhiv Luka Bogovčič

 

Fotografiranje

Luka Bogovčič se ukvarja tudi s fotografiranjem, to je za njegov osnovni poklic nujno, vendar pa je to tudi njegov konjiček. Kamor koli gre, ima s seboj fotoaparat ali telefon, s katerim ujame trenutke, ki jih zazna kot lepe, zanimive. Z vsakega potovanja prinese kup fotografij. Precej je potoval po Evropi, pred nekaj leti pa si je vzel čas tudi za Avstralijo, Tasmanijo, Novo Zelandijo in Fidži. Na Fidžiju je spoznal Slovenca Žareta, s katerim sta v njegovi koči v džungli spletla pristno prijateljstvo, ki pa ga je pretrgala nenadna Žaretova smrt.

Fidji, s Slovencem Žaretom

foto: Arhiv Luka Bogovčič

K zgornji sliki: Žare je leta živel v svoji koči v džungli, z Lukom sta postala in ostala prijatelja, Žare je umrl pred dvema letoma.

Fidji, koralni grebeni otoka Vanua Levu

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Škofja Loka

Luka Bogovčič ima svoj atelje v Škofji Loki, kjer je najel prostore v nekdanji gostilni Prajerca na Spodnjem trgu. Po njegovih besedah gre za častitljivo staro hišo, v kateri naj bi bila nekoč, glede na ime, pivovarna. Ime Prajerica naj bi bila popačenka nemške besede Brauerei, kar pomeni pivovarna. Tudi tu ima Luka svoje načrte. Počasi pripravlja prostor za domače varjenje piva.

Z zaščitno masko

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Škofja Loka je staro in lepo mesto. Ljudje so nanj zelo navezani, kar se zelo čuti v vsakodnevnih pogovorih. Luka tam živi s partnerko Tanjo in otrokoma Drejcem in Danajo, družbo pa jim dela weimaranka Delta, s katero se Luka med tekom sprošča po zeleni škofjeloški okolici.

Luka s psičko Delto

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Družinsko na Vremščici, Delta, Luka, Tanja, Danaja in Drejc

foto: Arhiv Luka Bogovčič

Na Triglavu, s prijateljem Matjažem Kofolom

foto: Arhiv Luka Bogovčič