"Vidiva se za pol ure." Ali pa: "Iz Anjo je odšel na sprehod." To sta primera napačne rabe predlogov, ki jih je med drugimi za današnjo Kratko informativno koristno slovenščino izbrala Darja Pograjc. Potrkala je na vrata naše lektorske službe in poiskala odgovore na vprašanje, zakaj (sploh) se pojavijo tovrstni »kiksi« in izvedela, kako zelo pomemben je v omenjenih primerih kontekst.

S Sašo Grčman, lektorico na Radiu Slovenija, o napačni rabi predlogov

Primer 1: Čestitam NA zmagi!

"V tem primeru bi bilo seveda ustrezneje uporabiti predlog ZA. Se pravi, čestitam ZA zmago. Še malce pomensko širši predlog je OB. Čestitam OB zmagi."

V primeru, ki smo ga navedli, je torej raba predloga NA napačna. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da se glagol ZMAGATI in predlog NA nikoli ne smeta srečati.

"Na primer: igrati na srečo, zmagati na volitvah, na še veliko zmag. V teh primerih pa je predlog NA, ko ga povezujemo s samostalnikom ZMAGA, čisto ustrezen, korekten, tudi nezaznamovan."

Primer 2: Vidiva se ZA pol ure.

Pri tem primeru je pomembno, kaj želimo s tem poudariti, razmišlja lektorica Saša Grčman:

"Če bi želeli poudariti, da se dobimo ČEZ 30 minut, potem je ustreznejši predlog ČEZ. V kakšnem drugačnem pomenu, na primer za izražanje mere (za nekaj sto evrov, hoje za dobro uro), je pa ZA čisto ustrezen."

Primer 3: IZ Anjo je odšel na sprehod.

Vzroke za to napako sogovornica poišče v naravi spontanega govora in narečjih: "V narečjih ta posebnost deluje, v knjižnem jeziku pa je to seveda napačna raba."

Darja Pograjc