Tokrat KiKs začnemo kar s primerom: »Sosed je kupil nov avto.« Je kupil nov avto ali novi avto? Je kruh, ki ste ga danes kupili v trgovini, ržen ali rženi? Osnovna oz. nedoločna oblika pridevnika je nov in ržen. Določna oblika pa je tista s črko i na koncu. Ju ločite? Če ju ne in vam razlikovanje med obema povzroča težave, je današnji KiKs – Kratka informativna koristna slovenščina pravi naslov za vas. Pripravila ga je Darja Pograjc.

O določnih in nedoločnih pridevnikih

Andrej Salobir, vodja prevajalske ekipe pri prevajalski agenciji Leemeta, opaža, da omenjene pridevnike pogosto tvorimo po posluhu, čeprav ima slovenščina kar nekaj pravil o rabi določnih in nedoločnih pridevnikov.

"Poznamo vsaj tisto razliko, da imajo eni neki -i na koncu, ki ga drugi nimajo. Ampak pri praktični oz. pravilni uporabi določnih in nedoločnih pridevnikov se pa včasih malce zaplete."

Osnovno pravilo oz. pojasnilo, kako se vprašamo po obeh oblikah:

"Nedoločna oblika je osnovna oblika pridevnika, recimo nov avto. Prvo pravilo tu je, da se vprašamo kakšen. Torej se vprašamo po neki lastnosti. Potem imamo določno obliko pridevnika, ki pa je tista z -i-jem na koncu. Torej, novi avto. Pravilo tu pa je, da se vprašamo kateri, torej po vrsti."

Darja Pograjc