Spoznajmo eno izmed najbolj razširjenih in priljubljenih borilnih veščin na svetu: katare. Od kod izvira, kaj vključuje, kako se v njej tekmuje, zakaj ima več barvnih pasov?

Spoznajno eno izmed bolj priljubljenih borilnih veščin

V naši rubriki Hudo športni bomo v prihodnje sobote spoznavali borilne športe. Spoznajmo najprej eno izmed najbolj razširjenih in priljubljenih borilnih veščin na svetu: katare. Od kod izvira, kaj vključuje, kako se v njej tekmuje, zakaj ima več barvnih pasov? Odgovore smo poiskali pri Mateju Kabaja, ki s karatejem živi že 30 let. Trenirati ga je začel pri 10 letih, po letih vadbe in tekmovanj, zdaj že dve desetletji znanje karateja, stila shotokan, prenaša na mlajše generacije – vodi namreč Karate-DO klub IG shotokan. Takoj nam je razložil, da bistvo katareja ni pretepanje.

"Karate je borilna veščina, ki vosnovi izvira iz Okinawe, do tja so prišli tudi vplivi iz Kitajske in Indije, na začetku 20. stoletja pa se je prenesla na Japonsko. Tam se je modernizirala in prenesla po vsem svetu. Bistvo vadbe je obvladovanje svojega telesa in uma."

Špela Šebenik