Hudo!

10. natečaj za najboljše ljubezensko pismo

Pisma so bila tokrat namenjena ljubezni do miru

20211023_100337
foto: Polona Grilc

Kulturno društvo Josipine Turnograjske je letos razpisalo že 10. natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Sloveniji za leto 2021. Namen natečaja je predvsem motivacija mladih, da svoje literarne umetnine predstavijo javnosti ter da obujajo spomin na prvo slovensko pesnico, pisateljico, skladateljico in pravljičarko Josipino Urbančič Turnograjsko.
Tema tokratnega natečaja pa je ljubezen do miru. Prispelo je 152 pisem, med katerimi so zbrali tri osnovnošolske ter tri srednješolske zmagovalce.

V tokratni oddaji smo gostili učence, ki so se uvrstili med deset najboljših pisem v državi. Z nami so bili Jernej Volčjak, Matej Selko, Naja Kapun in Maja Bizjak. Skupaj smo se posvetili njihovim pismom, kako so nastala in kakšno sporočilo nosijo, vprašali pa smo se tudi, kako nagovoriti mir, kaj bi ga želeli prositi in kakšen bi bil svet, če bi ostali brez miru?

Po telefonu se nam je pridružila tudi ustanoviteljica natečaja, Mira Delavec Touhami, ki nam bo natančneje razložila, kako je natečaj nastal in kdo je bila Josipina Urbančič Turnograjska.

Pisma najdete na tej povezavi: pisma.