Hudo!

Kdo je pravi prijatelj

Z učenci o tem, kdo je pravi prijatelj in zakaj je prijateljstvo pomembno

IMG_20211016_103827_606
foto: Lenart Sušnik

V tokratni oddaji Hudo! sta se nam v studiu pridružili učenki osnovne šole Franja Malgaja Šentjur Urška Ula Dobnik in Laura Ivanc-Barić ter dijak Tit Siter. Pogovarjali smo se o prijateljstvu in si zastavili vprašanja, kdo je lahko najboljši prijatelj, kako ohranjati prijateljske vezi, kaj storiti, ko prijateljstvo preraste v ljubezen, kako spoznavati nove ljudi in še veliko več.

Urška: Prijatelji so zelo pomembni. Prijateljstva moramo ohranjati, saj nikoli ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali.
Laura: Pazi kateremu prijatelju zaupaš. Zaupaj tistim, ob katerih se počutiš sprejeto in dobrodošlo.
Tit: Prijatelj je nekdo, ki mu lahko zaupaš vse in še več. Prijatlejstva so pomembna!

Po telefonu sta se nam oglasili tudi učiteljica slovenščine na osnovni šoli Franja Malgaja Šentjur Bojana Potočnik, ki so ji mlade gostje zastavile svoja vprašanja in se preizkusile v vlogi novinark, ter psihiatrinja in psihoterapevtka dr. Karin Sernec, ki dela na centru za mentalno zdravje na univerzitetni psihiatrični kliniki ter vodi enoto za zdravljenje motenj hranjenja, in je mladim podala koristne nasvete o prijateljstvu.

 

Dr. Karin Sernec: »Vzeti si čas drug za drugega je danes težko. A se mi zdi, da je prav to tisto, kar da vrednost in težo nekemu prijateljstvu. Tisti, ki potrebuje pomoč, mu tega niti ni potrebno izreči, ampak mi sami to začutimo, ker smo si blizu in smo si pustili biti blizu. S tem pa si dovolimo povedati oziroma zaupati neke težke stvari, in to bi bilo res pravo prijateljstvo. Da se zavedamo, da je poleg nas samih tu še nekdo, ki nas potrebuje«.

Dr. Karin Sernec: »Pomembno je, da se dva človeka dopolnjujeta. Ni potrebno imeti vse interese enake. To, da smo si različni, moramo ceniti, in ta medsebojna različnost nas bogati. Prav ta različnost pa nas dela drug drugemu zanimive«.