Piemont je severnoitalijanska dežela. Na njenem jugu leži mesto Valenza, ki slovi po izvrstnih draguljarjih, na njenem severu pa hudourniki, ki iz globočin najvišjih alpskih gora še vedno prinašajo zlato. In kjer je zlato, so tudi iskalci zlata

Kjer je zlato, so tudi iskalci te žlahtne kovine 

Na jugu severnoitalijanske dežele Piemont leži mesto Valenza, ki slovi po izvrstnih draguljarjih. Draguljarstvo in zlatarstvo sta se začela kot obrt, ki se je na prelomu iz 19. v 20. stoletje razvila v industrijo. Po vojni je ta panoga samo še rasla in število prebivalcev Valenze se je podvojilo. Mesto v tem času doživlja vnovičen zagon.

V prihodnjih letih bodo v tej panogi ponudili nekaj sto novih delovnih mest, pravi podžupan mesta Luca Rossi.

V starem delu mesta ne manjka izložb draguljarjev in zlatarjev. Večji del draguljarske proizvodnje se je v zadnjih letih preselil v predmestja; tam so zrasle nove tovarne svetovnih blagovnih znamk, kot je Bulgari, Damiani ali Cartier.

Na severu Piemonta pa iz alpskih gora hudourniki še vedno nosijo zlato in zato privabljajo iskalce te žlahtne kovine. Njihove dejavnosti pa so v bistvu le način preživljanja prostega časa, hobi torej. Zato izjava Elene Cola, tajnice Društva iskalcev zlata iz bližnjega mesta Biella, ne preseneča:

Najbolj smo ponosni na tečaje, ki jih prirejamo za šolarje. Skušamo jih navdušiti za raziskovalno dejavnost. Kar tukaj, v naših bazenčkih skušajo najti kosme zlata v pesku. Včasih organiziramo tudi šolske ekskurzije.

Društvo prireja celo državna in mednarodna tekmovanja iskalcev zlata.

 

 

Janko Petrovec