Big Band RTV Slovenija se predstavi

Janez Gregorc

Portretna oddaja

64599878_05-janez-gregorc
Janez Gregorc
foto: MMC RTVSLO

6. novembra bo minilo devet let, odkar nas je zapustil skladatelj in aranžer Janez Gregorc, zato oddajo posvečamo njemu.
Rodil se je 20.junija leta 1934. Kmalu se je predal glasbi, najprej je končal Glasbeno akademijo v Ljubljani, potem pa se je nekaj mesecev izobraževal tudi na univerzi Berklee v Ameriki. Že med študijem je svoje znanje začel predajati mlajši generaciji in poučeval več kot štiri desetletja. Prav toliko časa je bil zaposlen kot producent za jazzovsko glasbo na RTV Slovenija. Bil je predsednik Društva slovenskih skladateljev in eden od ustanoviteljev društva SAZAS. Ustvarjal je vse od jazzovske in simfonične glasbe, baletne glasbe, do popevk, veliko pa je pisal tudi za film, med drugim njegovo glasbo slišimo v filmih Rdeči Boogi ali Kaj ti je deklica, To so gadi, Ubij me nežno ter Ko pride lev. V šestdesetih letih je velike uspehe je doživel z zasedbo Ad Hoc.
Bil je tudi prejemnik številnih nagrad, med drugim je leta 1987 prej nagrado Zlata arena za glasbo v filmu Ljubezni Blanke Kolak, leta 1992 je za glasbo Žica preje nagrado Prešernovega skladba, leta 1995 Župančičevo nagrado za balet Perpetuum in leta 2008 Kozinovo nagrado za zaokrožen skladateljski opus.

Janez Gregorc je bil mojster aranžiranja, z izrednim občutkom za solista in prepletanje zvočnih plasti. S svojim prefinjenim prestopanjem žanrskih meja in povezovanjem jazzovske, klasične in filmske glasbe se umešča v sam vrh glasbenih ustvarjalcev prejšnjega stoletja pri nas.

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih