Da Italija slovi po odlični kulinariki, je splošno znano. Da se lahko pohvali z veliko raznolikostjo svoje kmetijske proizvodnje, tudi. Toda – ali ste vedeli, da je Italija rižarska velesila? Seveda ne na svetovni ravni, ampak na evropski. Naši zahodni sosedi pridelajo več kot polovico vsega evropskega riža, zlasti v podalpski deželi Piemont. Tamkajšnji kmetovalci so že pred stoletji ocenili, da sta obilje vode in plast ilovice pod rodovitno rušo odlična pogoja za gojenje riža. V teh dneh je v okolici italijanske rižarske prestolnice, mesteca Vercelli, čas za žetev. Podrobneje Janko Petrovec.

Naši zahodni sosedi pridelajo več kot polovico vsega evropskega riža, zlasti v podalpski deželi Piemont

Da Italija slovi po odlični kulinariki, je splošno znano. Da se lahko pohvali z veliko raznovrstnostjo svoje kmetijske proizvodnje, tudi. Toda – ali ste vedeli, da je Italija po pridelavi riža velesila? Seveda ne na svetovni, ampak na evropski ravni. Naši zahodni sosedi pridelajo več kot polovico vsega evropskega riža, zlasti v podalpski deželi Piemont. Tamkajšnji kmetovalci so že pred stoletji ocenili, da sta obilje vode in plast ilovice pod rodovitno rušo odlična pogoja za gojenje riža. V teh dneh je v okolici italijanske prestolnice riža, mesteca Vercelli, čas za žetev.

Paolo Carra, predsednik italijanskega organa za proizvodnjo in trg riža Ente nazionale risi, ima 150 hektarjev veliko posestvo blizu piemontskega Vercellija, v osrčju italijanske pridelave riža. Stroji so že pripravljeni za žetev, sušilnica pa na novo letino. Carra' je eden od več kot 4000 italijanskih pridelovalcev riža, svoj pridelek pa prodaja veliki industriji riža.

"V Evropski uniji pridelujemo riž v osmih državah. Italija je najpomembnejša med njimi, saj sama proizvede 52 odstotkov vse evropske pridelave. Riž gojimo na od 200 do 227.000 hektarjih površin, pri čemer pa deželi Piemont in Lombardija prispevata 92 odstotkov vse italijanske proizvodnje."

 

 

Janko Petrovec