Svet Evrope pozdravlja napredek Slovenije pri preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki.

Svet Evrope pozdravlja napredek Slovenije pri preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki

Fizično ali spolno nasilje v Sloveniji doživlja vsaka četrta ženska, psihično skoraj vsaka druga. Te podatki iz nacionalne raziskave iz leta 2010 še vedno držijo, trdijo sogovornice. Kljub temu Svet Evrope v torkovem poročilu ugotavlja, da smo v zadnjih sedmih letih od veljavnosti istanbulske konvencije dosegli napredek pri preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki.
V prvem poročilu o uresničevanju istanbulske konvencije je Svet Evrope zapisal, da pozdravlja spremembe kazenskega zakonika v smeri redefinicije posilstva “samo ja pomeni ja” in dopolnitve zakona o preprečevanju nasilja v družini. Pa vendar ostaja prostor za izboljšave, zatrjuje Katja Zabukovec Kerin, Društvo za nenasilno komunikacijo.

"Ostajajo še številna nenagovorjena področja. Senzibiliziranost strokovnjakov, ki o nasilju nad ženskami premalo vedo ali ga celo relativizirajo in minimalizirajo. Pomembno področje, na katerem bodo potrebni premiki, ostajajo stiki z otroki. Da otroci in odrasle žrtve niso izpostavljene ponovni viktimizaciji preko stikov."

V poročilu ugotavljajo, da Slovenija nima celovitega sistema zbiranja podatkov o vseh oblikah nasilja. V Društvu SOS telefon sicer zatrjujejo, da je kar 56 odstotkov žensk v Sloveniji že doživelo eno od oblik nasilja. V času epidemije se je število žrtev še povečalo. V lanskem letu so zato s pomočjo evropskih sredstev vzpostavili telefonsko linijo za žrtve, ki deluje 24 ur na dan 7 dni v tednu. Dubravka Hrovatič:

"Financiranje traja samo eno leto, žal nam nadaljnje financiranje ni jasno, tukaj je prostor, kako predelati te izkušnje in kako zagotoviti trajno financiranje take linije."

Sogovornice poudarjajo, da bi morali okrepiti tudi izobraževanje o temi, a pravijo, da ne opazijo pripravljenosti Ministrstva za izobraževanje, da bi tej temi posvečalo več pozornosti.

Eva Lipovšek