56. študijski dnevi Draga so v znamenju dveh pomembnih jubilejev. 30. obletnice osamosvojitve Slovenije in 20-letnice zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Slednji je bila posvečena uvodna okrogla miza. Kot ugotavlja Sergij Pahor, predsednik Društva slovenskih izobražencev, ki pripravlja Drago, zaščitni zakon opominja na usodo slovenske manjšine, ki je številčno vse šibkejša. Vse manjše pa so tudi možnosti, da bi v prihodnje imeli svojega predstavnika v italijanskem parlamentu. Je rešitev zajamčeno zastopstvo? Več o pomenu in dogajanju na tokratnih študijskih dnevih Draga v pogovoru s Sergijem Pahorjem.

Sergij Pahor, predsednik Društva slovenskih izobražencev, o 56. študijskih dnevih Draga 2021

Osrednja tema tokratne Drage je 20-letnica zaščitnega zakona za Slovence v Italiji. Zakon so, pojasnuje Sergij Pahor, nekako "iztrgali" takratni vladajoči levosredinski koaliciji.

"20-letnica zakona nas opominja na več kot 100-letno usodo slovenske manjšine v Italiji....ko je bila manjšina žrtev asimilacije, nenaklonjenga ravnanja države. Z njo je bilo vedno težko vzpostaviti dialog. Država nam je nasprotovala tako iz ideoloških kot iz narodnih razlogov. Kot bi bili neki latentni sovražniki... Vse do sprejetja zaščitnega zakona."

Ker se manjšina številčno šibi, vedno težje izvoli svojega predstavnika v italijanski parlament. Zato si želijo institut zajamčenega zastopstva v zakonodajnih in upravnih organih države, ki ga uživa tudi italijanska manjšina v Sloveniji. Prav zajamčeno zastopstvo bo tako ena glavnih tem tokratne Drage. Razprave bodo na voljo tudi prek spletne strani Slovenske prosvete in youtube kanala.

Več o pomenu in programu študijskih dnevov Draga 2021 pa v pogovoru s Sergijem Pahorjem, predsednikom Društva slovenskih izobražencev.

 

 

 

Mateja Železnikar