Pred dobrimi štirimi leti (5. septembra 2017) so gostje elitnega dogodka v Šanghaju prvič poskusili rožnato oz. rubinasto čokolado. "Recept je razvilo belgijsko-švicarsko podjetje Barry Callebaut," pove Nika Svetec, Bon Bon čokoladni atelje.

Podjetje Barry Callebaut je pred štirimi leti svetu predstavilo četrto vrsto čokolade

Pred dobrimi štirimi leti (5. septembra 2017) so gostje elitnega dogodka v Šanghaju prvič poskusili rožnato oz. rubinasto čokolado. "Recept je razvilo belgijsko-švicarsko podjetje Barry Callebaut," pove Nika Svetec, Bon Bon čokoladni atelje.

"V bistvu so oni to takrat patentirali. Recept so namreč v laboratorijih razvijali več kot deset let."

Recept za četrto vrsto čokolade je torej še vedno poslovna skrivnost podjetja. Za deset kilogramov te "sadne note" v obliki rožnate čokolade podjetja Callebaut slaščičar po navadi plača približno 140 evrov. Ta čokolada tudi pri obdelavi v čokoladnem ateljeju ali slaščičarski delavnici deluje drugače kot preostale tri vrste:

"Posebnost te čokolade je, da vsebuje citronsko kislino. Če jo na primer zmešaš z raznimi maščobami, deluje enako kot preostale čokolade. Če jo zmešaš z nečim, kar temelji na vodni osnovi,  smetana ali pire, pa spremeni svojo barvo. Okus ostane isti, barva se spremeni v sivo."

Rožnata barva čokolade najverjetneje izvira tako iz posebnega rubinastega zrna kakavovca kot tudi postopkov njegove obdelave.

Desetkilogramska vreča rubinaste čokolade.

Darja Pograjc