Torkov kviz

Rubinasta čokolada je sadnega, rahlo kislega okusa

Podjetje Barry Callebaut je pred štirimi leti svetu predstavilo četrto vrsto čokolade

čoko
foto: Darja Pograjc

Pred dobrimi štirimi leti (5. septembra 2017) so gostje elitnega dogodka v Šanghaju prvič poskusili rožnato oz. rubinasto čokolado. "Recept je razvilo belgijsko-švicarsko podjetje Barry Callebaut," pove Nika Svetec, Bon Bon čokoladni atelje.

"V bistvu so oni to takrat patentirali. Recept so namreč v laboratorijih razvijali več kot deset let."

Recept za četrto vrsto čokolade je torej še vedno poslovna skrivnost podjetja. Za deset kilogramov te "sadne note" v obliki rožnate čokolade podjetja Callebaut slaščičar po navadi plača približno 140 evrov. Ta čokolada tudi pri obdelavi v čokoladnem ateljeju ali slaščičarski delavnici deluje drugače kot preostale tri vrste:

"Posebnost te čokolade je, da vsebuje citronsko kislino. Če jo na primer zmešaš z raznimi maščobami, deluje enako kot preostale čokolade. Če jo zmešaš z nečim, kar temelji na vodni osnovi,  smetana ali pire, pa spremeni svojo barvo. Okus ostane isti, barva se spremeni v sivo."

Rožnata barva čokolade najverjetneje izvira tako iz posebnega rubinastega zrna kakavovca kot tudi postopkov njegove obdelave.

Desetkilogramska vreča rubinaste čokolade.