Pred točno 30-imi leti se je Slovenija denarno osamosvojila. 7. oktobra 1991 je namreč slovenski parlament na zaprti seji sklenil, da bo novi slovenski denar tolar, ki bo kot denarni bon začel veljati že dan pozneje. Uvedba tolarja in kasnejša uvedba evra sta bili pravi zgodbi o uspehu, nekoliko manj pa težave s hrvaškimi varčevalci v prvi in 5 milijard evrov globoka bančna luknja v drugi bančni sanaciji. Ob tej priložnosti smo v Studio ob 17.00 povabili prav vseh 5 dozdajšnjih guvernerjev Banke Slovenije, vključno z aktualnim. Predstavili bodo svoje poglede tako na slovensko 30 letno denarno pot, kot tudi na najbolj aktualna vprašanja, povezana z monetarno politiko ta hip.

Gostje voditeljice Urške Jereb so guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in nekdanji guvernerji France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in lan) Boštjan Jazbec, zdaj član Enotnega odbora za reševanje v Bančni uniji.

Pet guvernerjev samostojne Slovenije o denarnem osamosvajanju, preteklih uspehih in napakah ter oceni zdajšnjih razmer

Pred 30 leti se je Slovenija denarno osamosvojila. Sedmega oktobra 1991 je namreč slovenski parlament na zaprti seji sklenil, da bo novi slovenski denar tolar, ki bo kot denarni bon začel veljati že dan pozneje. Uvedba tolarja in poznejša uvedba evra sta bili pravi zgodbi o uspehu, nekoliko manj pa težave s hrvaškimi varčevalci v prvi in pet milijard evrov globoka bančna luknja v drugi bančni sanaciji. Ob tej priložnosti gostimo prav vseh pet dozdajšnjih guvernerjev Banke Slovenije, vključno z aktualnim. Predstavljajo svoje poglede tako na slovensko 30-letno denarno pot kot tudi na najaktualnejša vprašanja, povezana z monetarno politiko ta hip.

Gostje voditeljice Urške Jereb so guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in nekdanji guvernerji France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec,  Boštjan Jazbec, zdaj član enotnega odbora za reševanje v bančni uniji.

Urška Jereb