Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Sad trte in dela človeških rok

Na prvi torek vinotoka se podajamo med haloške griče

Trgatev, preša, Haloze
V Velikem vrhu v občini Cirkulane smo prisostvovali trgatvi v septembru in oktobru. Na fotografiji delavca prekopavata ''pogačo'' iz stisnjenega grozdja.
foto: Nika Rožanc

Trgatev je praznik, globoko zapisan tudi v duši slovenske ljudske pesmi, ki ničkolikokrat črpa navdih v tem veselju. Iz zemlje v trto, iz preše v sodček, iz glažkov v grlo ... Dogodek je veselje za vsakega človeka. Delo v vinogradu je namreč težaško in zahteva človekovo predanost, pa tudi pomoč sorodnikov in prijateljev. Vinogradnikovo leto je polno opravil, po večini ročnih, ki zahtevajo voljo in čas.

Oddaja je nastajala kar nekaj časa, saj smo večkrat odšli na teren ter zbirali spomine in misli, prav tako pa smo bili del trgatve v Velikem Vrhu blizu Cirkulan v Halozah. Prek radijskih valov vas popeljemo v veselo dogajanje, prav tako pa med spomine na trgatve v tridesetih letih prejšnjega stoletja v Halozah.

Pridružijo se nam sogovorniki Franc Brodnjak, domačin iz Haloz in dolgoletni uslužbenec Ptujske kleti, Marija Prelog, domačinka iz Stojncev na Ptujskem polju, z vinogradi povezana že od malega, in Maksimiljan Zebec, domačin iz Haloz, kakor tudi vsi berači oz. trgači v haloški trgatvi, ki smo ji bili priča.

Večer s pesmimi o vinu požlahtijo pevke iz Haloz (posnetek je iz leta 1973), pevke Akademske folklorne skupine France Marolt, Cintare, Tomaž Pengov, Pevci z Globokega in Kranjski furmani, ki nam tudi zagodejo. Pridružijo se jim še godci KUD Franc Ilec Loka -Rošnja in družinski trio Volk Folk.