Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Koncert KED Folk Slovenija, 1. del

Koncert ob podpisu namere za digitalizacijo arhiva 72 kaset ljudskih pesmi Notranjske

Ljoba Jenče in Cintare
Ljoba Jenče in pevska skupina Cintare iz Ljubljane
foto: Ljubo Vukelič

V četrtek, 9. septembra 2021, je v cerkvi svetega Volbenka v Zelšah pri Cerknici potekal prav poseben dogodek. Ljoba Jenče, zbirateljica in zvesta poustvarjalka glasbenega izročila, je na enem mestu zbrala župane občin Cerknica, Bloke in Loška dolina, predstojnico Glasbenonarodopisnega inštituta pri ZRC SAZU v Ljubljani dr. Mojco Kovačič in direktorico Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica Marijo Hribar. Skupaj so podpisali namero za digitalizacijo arhiva 72 kaset ljudskih pesmi Notranjske. Leta 1988  je Ljoba Jenče dala Občini Cerknica, ki je tedaj obsegala tudi Loško dolino in Bloke, pobudo za ohranjanje ljudskih pesmi Notranjske. V sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom, Radiem Slovenija in ob podpori Ministrstva za kulturo je vztrajno trkala na vrata tako ljudskih pevk in pevcev kot institucij.

Župani vseh treh občin so si bili edini, da je arhiv zbranega gradiva ljudskih pesmi Notranjske neprecenljiv pričevalec identitete teh krajev in potreben skrbnega varovanja kot nesnovne kulturne dediščine ljudi. Podpisniki so se zavzeli, da se zbirka digitalizira do konca leta 2024.

Podpisu je sledil letni koncert Kulturno etnomuzikološkega društva Folk Slovenija z naslovom 'Ena ptička priletela', na katerem so nastopili: Cintare, Duo Pella ter Dino Murtezani in Tilen Stepinšek, Ljoba Jenče, Marino Kranjac, Rožančevi fantjiči, Vruja in Zingelci. Gost večera je bila zasedba Balkan Open Jam.

 

Ljoba Jenče.

foto: Ljubo Vukelič

 

Podpisniki namere o digitalizaciji.

foto: Ljubo Vukelič

 

 

Dr. Mojca Kovačič, predstojnica Glasbenonarodopisnega intšituta, in predsednik KED Folk Slovenija, Marino Kranjac.

foto: Ljubo Vukelič

 

Balkan Open Jam: Vita Kobal, Matija Krivec, Tilen Stepišnik in Jelena Soro.

foto: Ljubo Vukelič