Radijska igra za otroke

Dolga pot

Cikel radijskih iger za otroke Kristine Brenk ob 110. obletnici rojstva

Kristina Brenk
Kristina Brenk
foto: Delo, A. Černivec

Septembra so v termine radijske igre za otroke, kot poklon Kristini Brenk ob 110. obletnici njenega rojstva, našle pot štiri igre, ki so nastale po njenih avtorskih zgodbah – Dobri sovražnikov pes, Modra vrtnica, Dolga pot in Partizanka Katarina. V samosvoj zvočni krog jih je povezal avtor cikla režiser Klemen Markovčič.

Dolga pot je zgodba o deklici, ki sicer ni bila posebno pogumna, a je vendarle opravila veliko junaštvo. V časih upora namreč vse presega svoje meje, dogodke, ljudi in tudi kratke poti so takrat lahko zelo dolge.

Avtorica Kristina Brenk
Režiser Jože Vozny
Tonska mojstrica Metka Rojc

Pripovedovalka Marija Benk

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana julija 1970

Kristina Brenk (22. 10. 1911–20. 11. 2009), sicer tudi doktorica pedagogike, se je med letoma 1949 in 1973, ko se upokoji, v celoti posvetila mladinski književnosti kot prva urednica Mladinske knjige in velja tako rekoč za pionirko na tem področju pri nas. V tem času je zasnovala niz antologijskih in nekaterih še vedno živih zbirk za otroke, ki so bogatile generacije otroštev. Literaturi za otroke, pa tudi načrtnemu razvoju izvirne ilustracije je utrla pot, po kateri ti stopata še danes in sta po razvitosti in kakovosti, tudi v svetovnem merilu, svojevrsten unikum. Njena dediščina je neprecenljiva tudi na polju prvih prevodov svetovne otroške literature v slovenščino. Eden takšnih je gotovo prevod Pike Nogavičke izjemne Astrid Lindgren, ki generacijam ostaja v neprecenljivem spominu na otroštvo in v uteho v odrasli dobi. Arhiv Radia Slovenija hrani 174 enot gradiva, povezanega s Kristino Brenk, od tega 4 igrane vsebine.