Ples je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe – gre za preplet športa, umetnosti in zabave. To je najlepši dvoranski šport, je prepričana sogovornica s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani izr. prof. dr. Petra Zaletel. Kako deluje na naše telo in na našega duha?

Telesna dejavnost, ki prepleta šport, umetnost in zabavo, zelo dobro vpliva na naše telo in duha

Ples je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe – gre za preplet športa, umetnosti in zabave. To je najlepši dvoranski šport, je tudi po zaslugi svoje mentorice prepričana naša sogovornica s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani izr. prof. dr. Petra Zaletel. Zakaj?

"Ples je meja med umetnostjo in športom. Kljub temu, da ima veliko pozitivnih učinkov na telo in na psihične sposobnosti posameznika, je lepa oblika gibanja in uživanja ob glasbi, druženje, zabava."

Ples izboljšuje motorične sposobnosti, koordinacijo, gibljivost in moč posameznika, pa tudi njegovo pozornost, pomnenje. Omogoča izražanje čustev brez besed, hkrati je lahko zelo zabaven in družaben. Prav zaradi glasbe in občutka zabave ne čutimo prave intenzivnosti vadbe, pravi Petra Zaletel. "Z glasbo lahko na isti stopnji intenzivnosti vadimo 10 do 20 % dlje časa." 

Aleš Ogrin, Špela Šebenik