Danes je svetovni dan fizioterapije. Fizioterapija ima velik pomen na življenje posameznikov s posebnimi potrebami z vidika čim hitrejše rehabilitacije oz. habilitacije, ki je bistvenega pomena za vzpostavitev oziroma ohranjanje psiho-fizičnega stanja. Preprečuje respiratorne zaplete, ohranja ali izboljša mišično moč, ohranja gibljivost sklepov, izvaja se lahko tudi protibolečinska terapija ter s tem posledično posameznikom omogoča toliko samostojnosti kolikor jo le-ti premorejo. V pogovoru s Petro Medved je diplomirana fizioterapevtka iz Zveze Sonček – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, Melinda Ramadani pojasnila, da gre za dejavnost, ki onemogoča poslabšanje zdravstvenega stanja ali pa tega v primeru progresivnih bolezni upočasni ter deluje na splošno boljše počutje posameznika.

Diplomirana fizioterapevtka Melinda Ramadani o pomenu fizioterapije za invalide.

Fizioterapija ima velik pomen na življenje posameznikov s posebnimi potrebami z vidika čim hitrejše rehabilitacije oz. habilitacije, ki je bistvenega pomena za vzpostavitev oziroma ohranjanje psiho-fizičnega stanja. Preprečuje respiratorne zaplete, ohranja ali izboljša mišično moč, ohranja gibljivost sklepov, izvaja se lahko tudi protibolečinska terapija ter s tem posledično posameznikom omogoča toliko samostojnosti kolikor jo le-ti premorejo. Diplomirana fizioterapevtka iz Zveze Sonček – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, Melinda Ramadani je tudi pojasnila, da gre za dejavnost, ki onemogoča poslabšanje zdravstvenega stanja ali pa tega v primeru progresivnih bolezni upočasni ter deluje na splošno boljše počutje posameznika.

»Mi želimo osebe spodbujati k čim večji samostojnosti, da ohranjajo to, kar imajo. In kaj je naloga fizioterapevtov? Izvajati z njimi vaje, da ne pride do upada moči. Pri nekaterih, ki hodijo, vidimo, da imajo nestabilno hojo, kar pomeni, da bo tendenca k padcem. Da preprečimo zlome in neke druge poškodbe, bomo z njimi delali vaje za ravnotežje, posledično tudi vaje za moč in vaje za stabilizacijo. V bistvu gre eno z drugim. Bistvo fizioterapije pri nevroloških bolnikih je ta, da vzdržujemo samo stanje. Da se ne poslabša, da so čim bolj samostojni, toliko, kolikor zmorejo,« je povedala Melinda Ramadani.

 

Petra Medved