Slovenija se je lani prvič vpisala v ta prestižni francoski vodnik po restavracije, letos nadaljujemo proslavljanje. Ana Roš iz Hiše Franko je ohranila dve Michelinovi zvezdici, po eno pa ima 6 restavracij. Najprej omenimo novega dobitnika: Gostišče Grič s chefom Lukom Koširjem. Michelinovo zvezdico pa je ohranilo tudi 5 lanskih dobitnikov: Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Gostilna pri ojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom.

V drugi izdaji francoskega vodnika za restavracije je zvezdcie slavilo skupno 7 slovenskih restavracij, novinec je Gostišče Grič.

Slovenija se je lani prvič vpisala v ta prestižni francoski vodnik po restavracije, letos nadaljujemo proslavljanje. Ana Roš iz Hiše Franko je ohranila dve Michelinovi zvezdici, po eno pa ima 6 restavracij. Najprej omenimo novega dobitnika: Gostišče Grič s chefom Lukom Koširjem. Michelinovo zvezdico pa je ohranilo tudi 5 lanskih dobitnikov: Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Gostilna pri ojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Atelje z Jorgom Zupanom, Vila Podvin z Urošem Štefelinom.

Ana Roš iz Hiše Franko, ki jo tudi letos krasita dve zvezdici, pravi, da so Michelinove zvezdice visoko kulinariko približale slovenskemu gostu: "Mislim, da je bil to pravi čas za prihod Michelina. Če so se včasih slovenski gosti raje odpravljali v tujino in rekli 'Hodimo v restavracije z eno ali dvema zvezdicama' in si mislili, da pri nas ni dobrom je Michelin postavil zdaj stvari na svoje mesto in pokazal slovenskemu gostu, da lahko tudi doma dobro jé."

Seznam nagrajenci si lahko ogledate tu.

Novo zvezdico je dobilo Gostišče Grič. Chef Luka Košir: "Mi se najbolj trudimo za to, da gost v restavraciji začuti prostor in čas našega ambienta ter da začuti delo kmetov in naših pridelovalcev."

V Michelinov vodnik so potrebne investicije, ki pa so bile zaradi covida sicer manjše: lani 360.000 evrov, letos 490.000. STO je sicer z Michelinom sklenila dvoletno pogodbo. Kaj to pomeni za prihodnje leto? Direktorica STOja Maja Pak: "Za prihodnje leto se pogovarjamo z Michelinom, saj gre za naložbo v trženje prek najprestižnejšega gastronomskega vodnika."

Tina Lamovšek