Aktualna tema

Testiranje učencev in učiteljev trikrat tedensko, od tega enkrat s PCR testom

Učitelji in ravnatelji na avstrijskem Koroškem so ob začetku novega šolskega leta dobro sprejeli nove naloge

Avstrija
Testi
foto: BoBo

Na avstrijskem Koroškem se je novo šolsko leto začelo ta teden. Kako je s testiranjem učencev in cepljenjem učiteljev? Drugače kot v Sloveniji. Najpomembneje pa je, da pouk poteka v šolah, pravijo tako starši kot učitelji, zato večjih težav z obveznim testiranjem nimajo. Želeli so si, da bi se šolsko leto začelo drugače. Toda je, kar je, pravi vodja oddelka za manjšinsko šolstvo na avstrijskem Koroškem Sabina Sandrieser.

Učence v šolah ob ponedeljkih in petkih testirajo s hitrimi antigenskimi testi, ob torkih pa s PCR testom, s tekočino, ki jo otrok vzame za pol minute v usta in nato izpljune.

V primeru, da je kdo od učencev pozitiven, ravnatelj obvesti starše in pristojno zdravstveno službo, ki prevzame primer in odloči, kako je s karanteno sošolcev. Nekaj nasprotovanja staršev je bilo, pravi ravnatelj dvojezične Ljudske šole 24 v Celovcu Edi Oraže, toda z njimi so se pogovorili in jim prvi dan predstavili testiranje.

"Starši so nato privolili, je pa bilo nekaj težav pri otrocih, ki niso vajeni obdržati tekočino v ustih. Ko so videli, da to ni problem, saj izpljuneš, je bilo bolje. Pri tem nimamo kaj, to so predpisi, zakoni, ki jih moramo na šoli spoštovati in s katerimi želijo omogočiti pouk v šoli. To je tudi za nas najpomembnejše."

Pravilo testiranja učencev in učiteljev trikrat tedensko velja na avstrijskem Koroškem prve tri tedne, nato pa bodo ukrepi odvisni od incidence oziroma števila okuženih v posameznih okrajih.