Jutranji pogovor z dopisnikom iz Rima, Jankom Petrovcem

Sprejemanje protikoronskih ukrepov je v Italiji politično lažje, saj državi vlada široka koalicija skoraj vseh parlamentarnih strank z izjemo skrajne desnice. Mestoma se pojavljajo odstopanja, zlasti na vladni desnici, ki si želi hitrejšega sproščanja – vendar pa glede tega ni enotna.

Če pogledamo v Ligo, recimo, opazimo, da njen vodja Salvini mnogokrat »postavi voz pred konje«, kot pravijo Italijani, da bi tako zavrl pojemanje podpore volivcev, vendar pa se z njim pogosto ne strinjajo predsedniki dežel iz njegove stranke.

Z napovedjo obveznega PCT pogoja je Italiji tudi uspelo pospešiti cepilno kampanjo. Trenutno je v Italiji precepljenih 80 odstotkov starejših od 12 let, še pet odstotkov jih je prejelo prvega od dveh odmerkov, zdaj pa začenjajo že tudi s tretjim odmerkom za starejše od 60 let, ki so se cepili pred vsaj šestimi meseci.

Italijanski kini bodo od danes lahko sto-odsotno zasedeni. Tega so se gotovo razveselili organizatorji rimskega filmskega festivala Festa del Cinema, ki se začenja v četrtek.

Rimski filmski festival sicer ni tako pomemben kot beneški, zato pa je toliko pomembnejši za distributerje filmov na italijanskem trgu – ki sem vsako leto pripeljejo tudi lep cvet filmskega zvezdništva. V prihodnjih dneh bomo tako v Rimu lahko srečali tudi Quentina Tarantina in Tima Burtona, ki bosta prišla po nagradi za življenjsko delo.

Sicer pa se visoka sezona v Rimu še ni končala; oktober je izredno priljubljen mesec za obiskovalce, lačne kulture. Zato poleg festivala omenimo vsaj odprtje nove, pa hkrati zadnje letošnje italijanske razstave, posvečene 700-letnici smrti Danteja Alighierija. V razstavišču nekdanjih konjušnic na Kvirinalskem griču bodo tako v petek odprli razstavo z naslovom Inferno.

Gre za izbor 200 umentiških del iz več kot 80-ih muzejev in zasebnih zbirk sveta, ki so nastala med srednjim vekom in sodobnim časom, skupna točka vsem pa je, da so se navdihovala pri Dantejevi viziji Pekla. Ta razstava bo odprta do januarja prihodnje leto.

 

Janko Petrovec