Hudo športni

Kako si izmisliti svojo plesno koreografijo?

Nasveti Petre Zaletel mladim, ki želite narediti svojo koreografijo

couples-g78f2821d1_1920
foto: AMDUMA

Dr. Petra Zaletel je polna znanja in idej, kako ples spustiti v naše življenje. V tokratni oddaji je povedala, katerih pravil se moramo držati, ko ustvarjamo svojo plesno koreografijo.

"Pri popularni glasbi gre največkrat za štiričetrtinski ritem. Osnova sta dva takta: v enem taktu štiričetrtinskega takta imamo 4 udarce in dva takta skupaj predstavljata osmico. Štejemo torej od 1 do 8. Ta osmica je najmanjša gibalna fraza v plesu in vse koreografije se gradijo iz osmic. 4 osmice predstavljajo en blok koreografije in če želimo narediti dobro koreografijo, delamo vedno na osnovi teh blokov. Se pravi po 4 osmice skupaj, pa spet 4 osmice itd."

Najbrž je med vami tudi kdo, ki mu ples ni blizu in ima raje kot plesne korake nogomet ali kakšen drug skupinski šport - kar je seveda čisto lepo in prav. Je pa res, da osnovnošolce na koncu 9. razreda čaka valeta, kjer se pričakuje, da boste znali zaplesati tudi kakšen ples v dvoje. Kateri ples ne sme manjkati na valeti? Tudi o tem z našo sogovornico iz Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, ki nam je povedala tudi, s katerimi plesi se najlažje začnemo učiti plesati ... Naj vam namignemo: techno swing in disco hustle. Za kakšen ritem in glasbo gre, slišite v oddaji!