Četrtkov večer domačih pesmi in napevov

Četrtkov večer domačih pesmi in napevov

Vital Ahačič in Oktet Suha

četrtkov večer – slika
foto: Guček

Vital Ahačič v zgodovini slovenske narodnozabavne glasbe ni zapisan samo kot odličen harmonikar na kromatični harmoniki pri ansamblu Borisa Kovačiča, ampak je vtisnil neizbrisen pečat tudi kot izvrsten izvajalec ljudskih pesmi, kot solist in kot spremljevalec na harmoniki najbolj znanih pevcev, priredil pa je tudi na stotine ljudskih napevov.

Pa še nekaj podatkov iz biografije Okteta Suha. Zima 1980. Tedaj še študent glasbe Bertej Logar je zbral okrog sebe nekaj fantov iz suškega cerkvenega zbora za novoletno koledovanje – in ni ostalo le pri tem. Od takrat naprej se je ta mala moška pevska skupina v različnih zasedbah redno srečavala in oživljala stare, že skoraj pozabljene domače ljudske pesmi. Polagoma se je iz tega zbora razvil Oktet Suha, ki je deloval sedem let v isti zasedbi, zdaj pa v njem pojejo prvi tenor Pepej Krop in Gunter Weratschig, drugi tenor Pavel Olip in Jokej Logar, prvi bas Franc Opetnik in Lenart Katz, drugi bas pa Branko in Sigej Kolter.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.