Festival Odprte hiše Slovenije tudi letos v septembru odpira vrata arhitekture, ki gradi skupnost! na največjem arhitekturnem festivalu kakovostnih ureditev, nepremičnin in arhitekture, bodo tako javnosti na ogled izbrani zasebni in javni objekti ter prostorske ureditve. Eva Eržen vodja programa festivala je v pogovoru z Markom Rozmanom poudarila, da je letošnja strokovna žirija festivala obravnavala 55 novih prijavljenih objektov. Med njimi je bil velik delež poslovnih in javnih stavb. Na število prijavljenih objektov je v veliki meri vplivala spremenjena situacija v družbi, kot najbolj izstopajoča posledica epidemije.

Tudi letos po državi poteka največji arhitekturni festival kakovostnih ureditev, nepremičnin in arhitekture – Odprte Hiše Slovenije

Po različnih krajih države v teh dneh poteka 12. festival kakovostnih ureditev, nepremičnin in arhitekture – Odprte Hiše Slovenije. Vse do nedelje bodo javnosti na ogled izbrani zasebni in javni objekti ter prostorske ureditve. Letošnje geslo festivala Arhitektura gradi skupnost se navezuje tudi na več vodenj po slovenskih krajih, na katerih bo mogoče spoznati, kako je na identiteto skupnosti vplivala arhitektura.

Vodja programa festivala Eva Eržen poudarja, da je letošnja strokovna žirija festivala obravnavala 55 novih prijavljenih objektov.

"Letos bodo na ogled med drugim Sodni stolp v Mariboru, Bobrov center v Rogaški Slatini, v Idriji bo mogoč ogled rudarskih hiš, v Ljubljani se bo obiskovalcem predstavila Galerija Cukrarna."

Direktorica festivala Lenka Kavčič poudarja, da letošnja tematika, ki se navezuje na geslo Arhitektura gradi skupnost, posebej opozarja na vlogo kakovostno oblikovanega javnega prostora in arhitekture za življenje in oblikovanje skupnosti.

"Na letošnjem festivalu med drugim pripravljajo več strokovnih vodenj. Najširši javnosti bodo predstavljene tudi Plečnikove ureditve, ki so prav letos postale del uradne Unescove svetovne arhitekturne dediščine."

 

Marko Rozman