Aktualna tema

90. obletnica prvega društva gluhih v Sloveniji

Pogovor s predsednikom Društva gluhih in naglušnih Ljubljana Gorazdom Orešnikom.

Gorazd Orešnik
Predsednik Društva gluhih in naglušnih Ljubljana Gorazd Orešnik
foto: Petra Medved

Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana bo v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije to soboto v SiTi Teatru priredilo slavnostno akademijo ob letošnjem mednarodnem tednu in dnevu gluhih z geslom »Praznovanje uspešnih skupnosti gluhih« in 90. obletnici ustanovitve društva gluhonemih Dravske banovine – prvega društva gluhih pri nas. Letos izpostavljajo dve temi, in sicer skrb za starejše gluhe in izobraževanje gluhih. S predsednikom Društva Gorazdom Orešnikom, njegov govor je tolmačila tolmačka za slovenski znakovni jezik Mojca Korenjak, se je pogovarjala Petra Medved.

Program Dnevnega centra za starejše gluhe, naglušne in gluhoslepe, v organizaciji Društva gluhih in naglušnih Ljubljana, je pomembna inovacija na področju socialnega varstva za starejše, pojasnjuje predsednik Gorazd Orešnik:

»Namen programa je predvsem omiliti socialno izključenost uporabnikov, dvigniti kakovost njihovega življenja in jim omogočiti aktivno in uspešno interakcijo med seboj. Vse dejavnosti potekajo v znakovnem jeziku.«