V avtobiografskem romanu Smeh v džungli slovenski izseljenski pisatelj Louis Adamič opisuje svoje življenje v Združenih državah Amerike, kamor se je na začetku preteklega stoletja iz rodnega Blata pri Grosupljem povsem sam odpravil pri rosnih 14-ih letih. Knjigo – ki nikakor ne govori samo o pisateljevem življenju, ampak je predvsem izvrsten opis protislovij ameriške družbe v 20. letih preteklega stoletja, tik pred zlomom newyorške borze in veliko gospodarsko krizo – je za rubriko 7. stran izbral kantavtor Matej Kavčič. Oddajo je pripravila Alja Zore.

Avtobiografski roman, ki zarisuje divji kaos ameriške družbe v desetletjih pred veliko gospodarsko krizo

V avtobiografskem romanu Smeh v džungli slovenski izseljenski pisatelj Louis Adamič opisuje svoje življenje v Združenih državah Amerike, kamor se je na začetku preteklega stoletja iz rodnega Blata pri Grosupljem povsem sam odpravil pri rosnih 14-ih letih. Knjigo – ki nikakor ne govori samo o pisateljevem življenju, ampak je predvsem izvrsten opis protislovij ameriške družbe v prvih desetletjih 20. stoletja, tik pred zlomom newyorške borze in veliko gospodarsko krizo – je za rubriko 7. stran izbral kantavtor Matej Kavčič.

»Ljudje iz celega sveta pridejo in vsak ima čisto svoj pogled na svet, veliko ljudi sploh ne govori angleško in se komaj razume. Država v nekem evropskem smislu tam ne obstaja, tudi geografsko gledano je v veliko predelih ni. Vse skupaj je eksplozija, džungla: nekdo lahko zelo hitro uspe in že naslednji dan pade. Ves čas se pojavljajo fantazije o potovanjih: na zahod, še dlje na zahod, v Mehiko. Polno je nepredstavljivega, kaj vse se lahko zgodi v naslednjem trenutku ...«

Alja Zore