Otroci so v vrtcu navzoči veliko časa – navadno osem, največ devet ur, zato tam pokrijejo večino dnevnih prehranskih potreb. Enotna pravila za vse vrtce so postavljena v Smernicah za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki vključujejo tudi Smernice zdravega prehranjevanja.

Organiziranje prehrane v vrtcih

Zajtrk: Mlečni riž in čokoladni posip. Malica: sadje, melona. Kosilo: telečji paprikaš iz ekološke teletine, polenta, paradižnikova solata, beli kruh in limonada. Popoldanska malica: polovica makove žemlje in grozdje. Takšen je bil ponedeljkov jedilnik v enem od vrtcev na Obali. Vsak vrtčevski jedilnik za približno en mesec, lahko tudi 14 dni, pripravijo tako imenovani organizatorji prehrane. Na toliko časa naj se tudi ne bi ponavljale iste jedi, pove vodja aktiva organizatorjev prehrane in zdravstveno-higienskega režima, ki deluje v okviru Skupnosti vrtcev Slovenije, Mateja Kocjančič iz vrtca Semedela v Kopru.

"Če se vprašamo, kaj je idealen jedilnik za otroka, bodo malčki, sploh na našem koncu, hitro izbrali kakšne testenine z bolonjsko omako, piščančji dunajski zrezek ali kaj takšnega. Mi pa vemo, da samo to na jedilniku ne more biti." 

Otroci so v vrtcu navzoči veliko časa – navadno osem, največ devet ur, zato tam pokrijejo večino dnevnih prehranskih potreb. Enotna pravila za vse vrtce so postavljena v Smernicah za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki vključujejo tudi Smernice zdravega prehranjevanja. Primer področja, kjer bi, po mnenju Tanje Bordon iz Sežane, ki se ukvarja s celostnim in trajnostnim izobraževanjem v prehrani, še lahko veliko postorili, pa je izboljšanje odnosa med kuhinjo ter drugimi zaposlenimi oz. vzgojitelji in vzgojiteljicami.

"Če oni dobro sodelujejo, če pedagog podpre delo kuharja, potem je to sklenjena zgodba. Če pa pedagog hrano samo razdeli, se posebej ne ukvarja z njo ali samo ponavlja "jejte, to je zdravo in dobro za vas", ne bo takšnega učinka." 

Nataša Rašl