V laičnih krogih poimenovan vitamin B5, strokovno tako imenovana pantotenska kislina je bila tokratna rdeča nit rubrike Veste, kaj jeste? na Prvem.

Pantotenska kislina ima širok seznam nalog (ponovitev)

Zadostna preskrba z vitamini pomaga pri številnih nalogah v telesu. Pantotenska kislina, ki je del skupine ali kompleksa vitamina B, laično ji rečemo tudi vitamin B5, ima prstne vmes pri številnih presnovnih funkcijah. Dr. Aleš Mlinarič, mag. farm. iz zasebnega farmacevtskega podjetja ob tem dodaja, da ima naš organizem še eno pomembno funkcijo, in sicer tako imenovan "samoohranjevalni mehanizem", kar pomeni, da vse s hrano vnešene pantotenske kisline ne izločimo, ampak jo lahko naše telo večkrat uporabi.

"Najbolj bogat vir pantotenske kisline so goveja ali telečja jetra, postrvi in druge ribe, jajca, piščanjčje in drugo meso, avokado, ki je zelo bogat s tem vitaminom, tudi sončnična semena, lešniki, soja, fižol, polnozrnata živila in tako naprej."

Pantotenska kislina prispeva k sproščanju energije pri presnovi, ima vlogo pri sintezi in presnovi steroidnih hormonov, vitamina D in nekaterih prenašalcev živčnih impulzov ter prispeva k umskim zmogljivostim. Pomanjkanja tega tako razširjenega vitamina vsaj v našem okolju skorajda ni. Izredni dogodki iz preteklosti pa so nas naučili, kaj se zgodi, če ga ne zaužijemo dovolj. Tako so pri podhranjenih ujetnikih v 2. svetovni vojni z velikimi odmerki kalcijevega pantotenata, ki je sol pantotenske kisline, pomagali zoper "sindrom pekočih stopal".

Nataša Rašl