Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Družina poje 2021

V Andražu nad Polzelo se je odvila že 37. prireditev, ki slavi družinski petje

DSC_0231
Družina Repin na prireditvi Družina poje 2021
foto: Arhiv KD Andraž

Družinsko petje je dar. Nekaj, česar ne moremo kupiti. To niso le pesmi, njihova besedila in pazljivost, da ''bomo dobro zveneli''. To niso nastopi, vaje in priprave. To je moč glasbe, ki ljudi poveže z nevidnimi rokami harmonije, s tem pa nemara stopijo korak bližje soncu. Občutek je močan, a hkrati krhek … kot pajčevina, ki jo pajek plete dolgo in skrbno. Daje mu občutek varnosti, zavetja – to je dom. Hitro pa se lahko tudi raztrga. Prav tako je z družinskim petjem: treba ga je negovati in v njegovo mrežo vplesti čim več družinskih članov, saj jih bo povezovalo in varovalo.

Na 37. prireditvi Družina poje, ki od 80. let prejšnjega stoletja poteka v kraju Andraž nad Polzelo, je letos skupno nastopilo več kot 80 pevk in pevcev. Organizatorji se prireditve lotevajo spoštljivo, to se občuti v prijetnem ozračju in bere na obrazih nastopajočih, ki se počutijo dobrodošle. Namen takega dogodka je vsekakor spodbujanje petja v družinah, ki pa predvsem pomeni prenašanje pevskega znanja na mlade in otroke.

V oddaji nam zapojejo: družina Ožir, Kos, Kovačič, Ferme, Jakob in Repin, sestre Kopinske in Gajšek ter Zdovčeve dečve. Pred mikrofon smo povabili tudi predstavnika organizatorjev, gospoda Davida Zabukovnika iz Kulturnega društva Andraž.

 

Prireditev Družina poje vsako leto privabi veliko obiskovalcev.

foto: Arhiv KD Andraž

Zdovčeve dečve iz Koprivne nad Črno na Koroškem

Družina Ferme iz Limovc pri Trojanah

foto: Arhiv KD Andraž