Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter NIJZ-ja so danes ravnateljem vrtcev, osnovnih in srednjih šol predstavili potek pouka v bližajočem se novem šolskem letu. Glavni novosti sta, da bo pouk potekal po modelu B, torej z vsemi učenci v šolskih klopeh in da bo treba tudi na področju izobraževanja upoštevati PCT pogoj. A ravnatelji s pojasnili niso bili zadovoljni, odgovorov na konkretna vprašanja še vedno niso dobili.

Pouk bo v novem šolskem letu potekal po modelu B, učenci in dijaki se bodo samotestirali

Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter NIJZ-ja so danes ravnateljem vrtcev, osnovnih in srednjih šol predstavili potek pouka v bližajočem se novem šolskem letu. Glavni novosti sta, da bo pouk potekal po modelu B, torej z vsemi učenci v šolskih klopeh in da bo treba tudi na področju izobraževanja upoštevati PCT pogoj. A ravnatelji s pojasnili niso bili zadovoljni, odgovorov na konkretna vprašanja še vedno niso dobili. Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan.

Najbolj pereče so pravne podlage za uveljavljanje pogoja PCT, saj v tem trenutku še ne obstajajo. V pripravi je uredba, kjer naj bi bile te stvari urejene in opredeljene.

Pereče vprašanje je tudi samotestiranje, učenci zadnje triade osnovne šole naj bi imeli možnost samotestiranja, ki bo prostovoljno in se bo izvajalo doma, samotestirali pa se bodo tudi dijaki, pravi predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Fani al-Mansour.

Dijaki se bodo najprej samotestirali tedensko, če pa bi se situacija jeseni poslabševala, bo ta pogostost večja, morda tudi na 48 ur.

Na Ministrstvu za izobraževanje so na vladno strokovno skupino naslovili tudi pobudo za samotestiranje učiteljev. Državni sekretar Damir Orehovec.

Prizadevali si bomo, da bo šolski prostor odprt skozi vse šolsko leto, tudi če bo stanje v državi slabše.

Jure Čepin