Radijska igra za otroke

Modra vrtnica za princesko

Cikel radijskih iger za otroke Kristine Brenk ob 110. obletnici rojstva

Kristina Brenk
Kristina Brenk
foto: Delo, A. Černivec

Septembra so v termine radijske igre za otroke, kot poklon Kristini Brenk ob 110. obletnici njenega rojstva, našle pot štiri igre, ki so nastale po njenih avtorskih zgodbah – Dobri sovražnikov pes, Modra vrtnica, Dolga pot in Partizanka Katarina. V samosvoj zvočni krog jih je povezal avtor cikla režiser Klemen Markovčič.

Modra vrtnica za princesko je zgodba o kralju, zaljubljenem v vrtnarjenje. Zaželi si modro vrtnico zato sklene, da hčerko poroči s tistim, ki mu jo bo prinesel.

Avtorica Kristina Brenk
Režiserka Rosanda Sajko
Tonska mojstra Metka Rojc in Mladen Fortič
Glasbeni opremljevalec Marko Stopar

Dvorni norček Nace Simončič
Princeska Jana Osojnik
Kralj Stane Potokar
Fant Drago Makuc
Vrtnarica Mila Kačič
Princ suhi Laci Cigoj
Princ debeli Janez Sever

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana februarja 1961

Kristina Brenk (22. 10. 1911–20. 11. 2009), sicer tudi doktorica pedagogike, se je med letoma 1949 in 1973, ko se upokoji, v celoti posvetila mladinski književnosti kot prva urednica Mladinske knjige in velja tako rekoč za pionirko na tem področju pri nas. V tem času je zasnovala niz antologijskih in nekaterih še vedno živih zbirk za otroke, ki so bogatile generacije otroštev. Literaturi za otroke, pa tudi načrtnemu razvoju izvirne ilustracije je utrla pot, po kateri ti stopata še danes in sta po razvitosti in kakovosti, tudi v svetovnem merilu, svojevrsten unikum. Njena dediščina je neprecenljiva tudi na polju prvih prevodov svetovne otroške literature v slovenščino. Eden takšnih je gotovo prevod Pike Nogavičke izjemne Astrid Lindgren, ki generacijam ostaja v neprecenljivem spominu na otroštvo in v uteho v odrasli dobi. Arhiv Radia Slovenija hrani 174 enot gradiva, povezanega s Kristino Brenk, od tega 4 igrane vsebine.