V oddaji Od setve do žetve poudarjamo dva javna razpisa za podpore v prilagoditev kmetij na podnebne spremembe. Zelenjadarske kmetije imajo na voljo 12 milijonov evrov, kmetije s trajnimi nasadi pa osem milijonov. Nepovratna sredstva bodo pokrila od 50 do 90 odstotkov stroškov investicije. O tem predstavnica Alenka Šesek iz agencije za kmetijske trge in dva kandidata za postavitev rastlinjakov. Mladi prevzemnik ekološke kmetije Kastelic Jaka Kastelic iz Mirne Peči nam bo povedal, kaj je pomembno za motiviranje mladih, da ostanejo na kmetiji. Ob koncu pa še o raziskovalnem projektu, ki išče možnosti, da bi z nadziranim parjenjem trotov pospešili kakovostnejšo selekcijo in hitrejši genetski napredek tudi pri medonosnih podvrstah čebel. V projektu sodeluje tudi Janez Prešern iz Kmetijskega inštituta Slovenije.

Za postavitve rastlinjakov ter za nakup protitočnih mrež, ureditev namakanja in zaščite proti slani letos podvojena sredstva glede na lani

V oddaji Od setve do žetve poudarjamo dva javna razpisa za podpore v prilagoditev kmetij na podnebne spremembe. Zelenjadarske kmetije imajo na voljo 12 milijonov evrov, kmetije s trajnimi nasadi pa osem milijonov. Nepovratna sredstva bodo pokrila od 50 do 90 odstotkov stroškov investicije. O tem predstavnica Alenka Šesek iz agencije za kmetijske trge in dva kandidata za postavitev rastlinjakov. Mladi prevzemnik ekološke kmetije Kastelic Jaka Kastelic iz Mirne Peči nam bo povedal, kaj je pomembno za motiviranje mladih, da ostanejo na kmetiji. Ob koncu pa še o raziskovalnem projektu, ki išče možnosti, da bi z nadziranim parjenjem trotov pospešili kakovostnejšo selekcijo in hitrejši genetski napredek tudi pri medonosnih podvrstah čebel. V projektu sodeluje tudi Janez Prešern iz Kmetijskega inštituta Slovenije.

Jernejka Drolec