Nocojšnja oddaja prinaša zgodbi dveh posameznikov iz popolnoma drugačnih svetov, ki delujeta z enakim ciljem – rušiti predsodke in stereotipe do romske skupnosti. Prvi, ki ga bomo pobliže spoznali, to počne bolj na humoren način. Andrej Šarkezi iz Pušče je verjetno eden prvih, če ne celo prvi romski komik pri nas. Izkušnjam iz svojega življenja doda pozitivno in hecno anekdoto, ter tako občinstvu predstavlja življenje v romskem naselju. V največji krajevni romski skupnosti pri Murski Soboti z družino živi zadnja štiri leta. Ker je po naravi že, kot pravi sam, tak »dobrovoljček« se je v vlogi komika znašel že velikokrat. Pisanja in zapisovanja šal na svoj in račun svojega porekla pa se je bolj resno lotil šele v času službovanja v slovenski vojski.

Druga zgodba prihaja iz jugovzhoda države. Spoznali bomo Moniko Ferenčak, ki že leta deluje v romskih naseljih v občini Brežice ter pomaga tamkajšnjim otrokom in njihovim staršem. Je članica krajevnega sveta Cerklje ob Krki in članica komisije za spremljanje romskega položaja v občini Brežice. Ker se čuti povezano z Romi in pozna njihovo življenje se je odločila, da jim pomaga tudi na terenu v romskem naselju Gazice in v naselju Krušče kjer deluje kot prostovoljka. Prinašamo še novico iz največje romske krajevne skupnosti pri nas, Pušče. Na pot pa se tudi tokrat ne bomo podali brez odlične glasbe po izboru glasbenega urednika, Petra Barbariča. Na pot krenemo takoj po poročilih ob 21. uri.

"Tudi to je dober način za premagovanje stereotipov in predsodkov do nas. In vse šale, ki jih ustvarjam, temeljijo na lastnih življenjskih izkušnjah", pove komik iz Pušče, Andrej Šarkezi.

Pred dnevi smo se v enem od murskosoboških parkov srečali, lahko rečemo, da s prvim romskim komikom pri nas. 32-letni Andrej Šarkezi iz Pušče je sicer odraščal v naselju Kamenci, v občini Črenšovci. V največji krajevni romski skupnosti pri Murski Soboti z družino živi zadnja štiri leta. Ker je po naravi že, kot pravi sam, tak »dobrovoljček« se je v vlogi komika znašel že velikokrat. O pisanju in zapisovanju šal na svoj in račun svojega porekla pa se je resneje zamislil v času službovanja v slovenski vojski.

»Že od nekdaj sem rad ne samo poslušal, ampak tudi pripovedoval šale. Samo idejo in povod, da bi se s tem resneje začel ukvarjati pa je bilo, ko sem bil zaposlen v vojski. Enkrat smo se udeležili nekega srečanja in vsaka ekipa je morala pripraviti nek skeč oziroma neko točko. In kolegi iz bataljona so predlagali, da pripravim krajši stand-up skeč in tako se je vse začelo«, se spominja Andrej Šarkezi.

Zavili smo še na Dolenjsko, kjer smo se pogovarjali z Moniko Ferenčak, ki je članica krajevnega sveta Cerklje ob Krki in članica komisije za spremljanje romskega položaja v občini Brežice. Ker se čuti povezano z Romi in pozna njihovo življenje se je odločila, da jim pomaga tudi na terenu v romskem naselju Gazice in v naselju Krušče kjer deluje kot prostovoljka. S svojim delom bi rada naredila premik v razmišljanju okoliških prebivalcev do Romov. Na terenu opaža še vedno prisotne predsodke in stereotipe. Z željo, da bi lažje pomagala Romom, ustanavlja društvo Novo življenje.

Na slavnostnem dogodku pa so minuli petek v večnamenski dvorani na Pušči podpisali pismo o nameri za vzpostavitev informacijske točke v Krajevni skupnosti Pušča. Podpisalo ga je kar 15 organizacij in institucij, ki bodo zagotavljale izvajanje različnih vsebin. Aktivnost že sovpada z 110 obletnico naselja Pušča, ki jo bodo krajani in krajanke praznovali v mesecu oktobru.

Sandi Horvat