Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Ena letošnjih dobitnikov priznanj Andragoškega centra Slovenija je tudi profesorica pedagogike iz Dolge vasi, Laura Kovač.

Z odprtjem v Lendavi so se pod geslom Učenje je življenje - naj krepi in radosti! začeli 26. tedni vseživljenjskega učenja. Na največji nacionalni promociji učenja bo v petih tednih nad tisoč prirediteljev pripravilo na tisoče dogodkov po vsej državi. Parada učenja kot osrednji dogodek pa bo na 16 prizoriščih po državi 15. septembra. Izziv organiziranja nacionalnega odprtja TVU 2021 je tokrat sprejela Ljudska univerza (LU) Lendava. Pri tem sodelujejo z Andragoškim centrom Slovenije in imajo podporo Občine Lendava in štirih drugih občin (Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje in Turnišče) ter Pomursko madžarske samoupravne narodne skupnosti, Zveze za razvoj romske manjšine RS – Preporod, Zveze Romov Slovenije in Inštituta za romološke študije, izobraževanje in kulturo. Zavzeti sodelavci LU Lendava so minuli petek pripravili večkulturno in večjezično prireditev, ki je povezovala več narodnosti in skupnosti. Na pobudo Andragoškega centra Slovenije so segli še širše in v sodelovanju z drugimi koordinatorji v pomurski regiji izbrali pet zglednih učečih se, ambasadorjev vseživljenjskega učenja. Ena od teh je letos postala tudi Rominja iz Dolge vasi, sicer diplomirana profesorica pedagogike in kmalu tudi magistrica, Laura Kovač. Danes s svojim delom na ljudski univerzi ter prostovoljnim delom v centru v domačem naselju predstavlja zgled številnim mladim.

»Če sem čisto iskreno, ko sem odraščala sama nisem imela nobenega vzornika ali zgleda na področju izobraževanja. Sama sem imela to željo, predvsem pa motivacijo, da se izobražujem in izobrazim. Že od malih nog sem govorila, da bi rada bila učiteljica. Danes, kot diplomirana pedagoginja, delam tako z otroki kot z odraslimi na področju izobraževanja. In pogosto slišim v našem naselju, da nekateri starši govorijo svojim otrokom, naj se učijo, da bodo kot jaz. Vendar jim jaz odvrnem, da naj samo otrokom pustijo, da razvijajo svoj potencial in želje na svoj način, da postanejo to, kar si želijo postati. Je pa lepo slišati in tudi videti, da si nekomu lahko na področju izobraževanja zgled«, pravi Laura Kovač.

Tudi pri Andragoškem centru Slovenije, ki vsako leto podeljuje priznanja tem posameznikom, so veseli, da priznanja vsako leto res gredo v prave roke. Kot pravi njegova direktorica, Nataša Potočnik so še toliko bolj veseli, da tudi na ta način ne samo osvetljujejo posameznike iz ranljivih skupin kot odličen primer prakse, ampak s tem neposredno rušijo še predsodke in stereotipe, ki so tudi do romske skupnosti, še vedno prisotni.

Zavili smo še v Maribor, kjer smo se pogovarjali z mlado mamo samohranilko, Elizabeto Fetahi, ki s svojim prostovoljnim delom v Mariboru mlade spodbuja k nabiranju delovnih izkušenj za lažjo konkurenco na trgu dela. Vključena je bila Socialne aktivacije – Za enakopravnost, za zaposlovanje, za ženske, za Rominje, ki je bil namenjen krepitvi socialnih kompetenc udeleženk z zagotavljanjem izvajanja različnih aktivnost za vstop na trg dela. Zaradi uspešnega dela je pri Združenju EPEKA sedaj vključena še v program Učne delavnice. Svoj prosti čas rada posveča ličenju in izdelovanju različnih stvari za otroke.

S pomočjo poslušalcev smo izbirali še skladni minulih dveh poletnih mesecev. Na domačem delu je slavil Imer Traja Brizani s skladbo Nostalgija, na tujem delu pa orkester Džambo Aguševi s skladbo Arriba Macedonia.

Sandi Horvat