Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Z 31. avgustom se končuje projekt Skupaj za znanje, ki je v minulih petih letih zaposloval 26 romskih pomočnikov na 29 osnovnih šolah po Sloveniji.

31. avgusta se po petih letih uradno zaključuje projekt Skupaj za znanje, ki je v zadnjih letih poskrbel za aktivnosti podpornih mehanizmov pridobivanja znanja za pripadnike romske skupnosti in sta ga sofinancirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, izvajal pa ga ekipa Centra šolskih in obšolskih dejavnosti na številnih lokacijah po vsej Sloveniji. Ob koncu projekta je delovalo 26 romskih pomočnikov v 29 osnovnih šolah na območju severovzhodne in jugovzhodne Slovenije, nekateri romski pomočniki pa so delovali tudi v vrtcih.

Velika večina zaposlenih romskih pomočnikov je pripadnikov romske skupnosti, razen če v določenem okolju ni bilo primernega ali zainteresiranega kandidata iz romske skupnosti. Vzpostavljena pa je bila tudi mreža sedmih večnamenskih centrov v romskih naseljih, kjer so se dnevno izvajale dodatna učna pomoč in druge izobraževalne, ustvarjalne in športne aktivnosti.

Pred dvema mesecema, ko smo nazadnje govorili z vodjo projekta Skupaj za znanje pri centru šolskih in obšolskih dejavnosti, Barbaro Kejžar, usoda romskih pomočnikov še ni bila znana. Sedaj, dva dni preden se bodo vnovič odprla šolska vrata je novica o položaju romskih pomočnikov več kot zadovoljiva. Delovno mesto romskega pomočnika s 1. septembrom postaja sistematizirano delovno mesto.

Poklicali smo tudi Sekretarko na Uradu za razvoj in kakovost izobraževanja, ki deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Alenko Klepac. Ta na omenjenem uradu opravlja delo koordinatorke za področje Romov, je pa tudi soavtorice nove strategije za izobraževanje Romov. Kot koordinatorka je podrobno spremljala tudi napredek izvajanja aktivnosti projekta Skupaj za znanje.

»Izzivi, ki po vseh teh letih ostajajo naslavljamo tudi v novi strategiji, ki že čaka na obravnavo sveta in upam, da bo v roku dveh mesecih ugledala luč sveta«, pravi Alenka Klepac.

Naj še dodamo, da je šolsko ministrstvo Vzgojno izobraževalne zavode o možnostih zaposlovanja romskih pomočnik nazadnje obvestilo z okrožnico sredi junija letos, v njej pa so tudi podrobneje pojasnili postopek oddaje vlog in zahtevane normative za zaposlovanje romskih pomočnikov. Ministrstvo je do konca avgusta izdalo soglasje 18 šolam in vrtcem za skupaj 9 delovnih mest romskega pomočnika.

Obiskali smo še romsko naselje Gazice v občini Brežice in preverili kako se starši in predvsem šolarji pripravljajo na novo šolsko leto. Otroci iz tamkajšnjega naselja, v katerem živi približno 80 Romov, obiskujejo Osnovno šolo Cerklje ob Krki.
V eni od prejšnjih oddaj smo veliko govorili o položaju Romov v Franciji, tokrat pa smo se podrobneje posvetili njihovemu jeziku. Kot vemo, ima romščina v mnogih evropskih državah status manjšinskega jezika, vendar ne v Franciji. Francija je namreč ena od tistih držav, ki ne priznava obstoja manjšin.

Saimir Mile, albanski Rom, ki že vrsto let živi v Franciji, pravi, da romščina ni njegova materinščina, vendar se je je naučil do tolikšne mere, da jo je lahko s pomočjo svojega učitelja, Marcela Courthiadeja, poučeval na eni izmed pariških univerz.

 

Sandi Horvat