Poletje, ki že od nekdaj otrokom v prvi vrsti pomeni čas šolskih počitnic, brezskrbnega veselja in obilo iger, je tudi letos v številna romska naselja prineslo poletne tabore. Mi smo v minulih tednih obiskali kar tri. Najprej bomo zavili v romsko naselje Dolga vas, kjer je Ljudska univerza s pomočjo več romskih društev, med drugim tudi društvom Romnji organizirala že četrti poletni tabor za tamkajšnje otroke. Nato se bomo odpravili še do Kamencev v občini Črenšovci, naše tokratno potovanje pa zaokrožili na poletnem taboru v naselju Vanča vas – Borejci, v občini Tišina. Skupno se je omenjenih treh taborov udeležilo preko sto otrok.

"Otroci se tabora zelo veselijo, posledično iz leta v leto beležimo večji obisk. Tako smo se tokrat namesto enega, družili kar tri tedne," pove direktorica Ljudske univerze Lendava, Rahela Hojnik Kelenc.

Poletje, ki že od nekdaj otrokom v prvi vrsti pomeni čas šolskih počitnic, brezskrbnega veselja in obilo iger, je tudi letos v številna romska naselja prineslo poletne tabore. Naše poti so nas tokrat zapeljale po Prekmurju, kjer smo obiskali ne enega, ampak kar tri poletne tabore.

Najprej bomo zavili v romsko naselje Dolga vas, kjer je Ljudska univerza s pomočjo več romskih društev, med drugim tudi društvom Romnji organizirala že četrti poletni tabor za tamkajšnje otroke. Skupaj z ostalimi poletnimi aktivnostmi so otroci v različnih delavnicah, igrah in druženju uživali kar tri tedne. In kot prav koordinatorka večnamenskega centra Dolinsko v Dolgi vasi, Nataša Horvat, priprava tolikšnega števila aktivnosti vzame precej časa. Še posebej če je tako raznovrsten, da ustreza otrokom različnih starosti.

»Kar nam je v zadnjih letih uspelo je to, da več ne samo, da govorimo o medkulturnem dialogu, ampak ga živimo, saj se tabora vsako leto udeleži vse več otrok iz večinskega prebivalstva. Ko tako gledam otroke, kako uživajo v aktivnostih na taboru, si želim, da bi tovrstne tabore imeli že, ko sem sama bila še otrok v naselju. Ampak mislim, da je tabor za otroke še toliko bolj pomemben, saj res potrebujejo nekaj, kar jih odvrne od gledanja televizije in uporabe mobilnih telefonov«, pove izvajalka na taboru, Laura Kovač.

Drugi tabor, na katerem so otroci ustvarjali še pred nekaj dnevi, smo obiskali v naselju Kamenci v občini Črenšovci. Tabor je v sodelovanju z zvezo Preporod izvedlo Večetnično kulturno, izobraževalno, turistično in športno društvo Bakovci. Njegova predsednica Cvetka Vereš že vrsto let sodeluje z romsko skupnostjo v občini. Naj spomnimo, da je ravno to društvo lani s pomočjo prostovoljcev in širše akcije v Prekmurju, pomagalo prenoviti hišo dvema romskima sestrama, ki sta živeli v neživljenjskih pogojih. In to je le ena od številnih aktivnosti, ki jih člani društva izvajajo v romskih naseljih v občini.

»Najmlajši pa se najbolj veselijo seveda počitniških aktivnosti«, pravi Cvetka Vereš.

Po taboru v Dolgi vasi in Kamencih smo zavili še na poletni tabor v naselje Vanča vas – Borejci. Letošnji, prav tako že tradicionalni poletni tabor je v sodelovanju s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti organiziral Romski akademski klub. Tudi oni so za otroke pripravili različne aktivnosti, pravi predsednik društva, Marcel Baranja.

Sandi Horvat