Kraji, ki jih v naPotkih obiskujemo v poletnih mesecih imajo precej zanimiva imena, ki so načeloma povezana s poletjem – morda je današnja vasica, ki leži pod Turjakom in je del Velik Lašč kar na vrhu izvirnosti. Na vrsti za obisk je namreč vas Ščurki, ki je povezana s turjaško grofično, ki se je v dolino, kjer teče Ščurkov potok, hodila hladit. Tja - v Ščurke - se je odpravil velik prijatelj ščurkov, Jure K. Čokl.

Vasica pod Turjakom, ki šteje 12 prebivalcev, med katerimi se nihče več ne piše Ščurk.

Kraji, ki smo jih obiskali v NaPotkih, imajo zelo različna in tudi zelo zanimiva imena. A tako izvirnega imena za kraj, kot je Ščurki, ne najdemo ravno povsod. Če pa vam zaupamo še to, je vasica povezana s turjaško grofično, ki se je v dolino, kjer teče Ščurkov potok, hodila hladit, potem je že jasno, da gre za zares poseben kraj.

Do vasice, ki jo sestavljajo tri hiše, vodi štiri kilometre dolga, zelo razgledna cesta po gozdu. Ne preseneča, da jo zelo radi pretečejo, prehodijo ali prevozijo obiskovalci, ki se podajo v te kraje in se običajno v vasici Ščurki ne ustavljajo. Pa bi se lahko. Ima čudovit razgled na Turjaški grad nad njo, hladen potok in veliko sence, v kateri se skriva tudi bližnjica na grad, po kateri se je nekoč prav tja hodila hladit grofična turjaška.

Ščurki so lahko tudi izhodišče za izlet – mimo vasice vodijo cesta in številne poti na Kuršeček, v Sodražico in druge okoliške kraje, vredne obiska.

Jure K. Čokl