V Postojni poteka tradicionalni festival Zmaj ´ma mlade, v Sežani pa obujajo spomin na Srečka Kosovela

V središču Postojne se je 24. avgusta začel 25. tradicionalni festival Zmaj ma mlade, s programom, ki že toliko let zapored razveseljuje mlade in malo manj mlade z izredno pestrim izborom kulturnih, športnih in ostalih vsebin. V 14 dneh se bo na več lokacijah v mestu oglašal s približno 40. dogodki, osrednje prizorišče je umeščeno med občino in kulturni dom, veliko pa se dogaja tudi pred rojstno hišo zmaja - Mladinskim centrom Postojna.

V Postojni so pred kratkim odprli tudi nov muzej - prenovljen brivsko – frizerski salon, ki je ohranil podobo iz obdobja med obema svetovnima vojnama. Gre za enega najbolje ohranjenih obrtniških lokalov v Sloveniji. Leta 1924 ga je odprl Viktor Ozbič in ga 12 let kasneje opremil s takrat zelo modernimi stoli, ki so jih pripeljali in tudi zmontirali mojstri iz Parme. Sin Janko – junija je dopolnil častitljivih 95 let - ki je tam bril in strigel dolgih 80 let, pa je salon zaradi novih birokratskih zahtev in zakonodaje zaprl pred 6. leti.

Občina je salon s pomočjo evropskih sredstev obnovila, hiša na vogalu, v kateri so 91 let urejali, brili in razvajali moške glave, pa je tako očarala brivca Luko Nebca, da se je odločil, da bo nadaljeval tradicijo.

Malce zahodneje, v Sežani, pa so te dni, v spomin na pesnika Krasa Srečka Kosovela, predstavili nov urbani literarno – turistični sprehod po mestu, ki so ga poimenovali V korak s Kosovelom.

Nanj vas popelje skrbnica Kosovelove spominske sobe Mateja Kralj, vodil pa vas bo od tamkajšnje železniške postaje, kjer je Kosovel pogosto čakal na vlak, ki ga je popeljal na realko in Filozofsko fakulteto v Ljubljano, pa do spominske sobe, v središču mesta, v kateri se je pesnik rodil.

Glede na to, da so Kraševci na Kosovela izredno ponosni, so po njem poimenovali tudi več občinskih javnih zavodov. Med drugim tudi knjižnico, kjer so odprli razstavo Obutev preteklosti.

V steklenih izložbah razstavljajo obutev od 18. do sredine 20. stoletja, vsak par čevljev pa spremljajo zanimivi predmeti ali publikacije iz obdobja, iz katerega izhaja.

Sabrina Mulec