Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

Epidemiloške razmere na Balkanu se zaostrujejo. Še posebej kritično je trenutno na Kosovu, kjer so med drugim začetek šole prestavili za 14 dni.

Opozicija govori o nacionalni tragediji, vlada Albina Kurtija pa se je odločila za ukrepe. Tako so spet uvedli nočno omejitev gibanja med 22. in 5. zjutraj. Gostinske objekte zapirajo ob 21.30, strežejo pa lahko samo na prostem.

Sinoči je bilo zaradi ukrepov v zvezi s korona virusom spet zelo vroče v Grčiji. Tam se nadaljujejo protesti proti obveznemu cepljenju nekaterih skupin prebivalstva.

V Grčiji so od 11 milijonov prebivalcev cepili 7 milijonov in pol. Raziskave javnega mnenja sicer kažejo, da večina podpira obvezno cepljenje za nekatere skupine, npr. v zdravstvu in negi, predvsem v domovih za starejše. In seveda so tudi hudi nasprotniki takšne odločitve, nekateri so proti obveznemu cepljenju, drugi proti cepljenju nasploh, med protestniki so bile tudi skupine vernikov.

V Črni gori je zelo napeto pred umestitvijo novega črnogorskega metropolita Srbske pravoslavne cerkve. 5. septembra naj bi ga umestili na Cetinju, in ravno kraj dogodka je vzrok sporov in napetosti.

Sestal se je svet za nacionalno varnost, predsednik Milo Đukanović je cerkev pozval, naj se zaradi vse napetosti, ki že sicer vlada v državi med Srbi in Črnogorci, odpove kraju umestitve. Tisto, zaradi česar se je tako dvignila temperatura je dejstvo, da bo do ustoličenja prišlo v cetinjskem samostanu, ki je večstoletni simbol črnogorske duhovne, državne in nacionalne samobitnosti in svobode.

Bojan Leskovec, Boštjan Anžin