Nocoj se začne festival EDO, filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi. Letos se bo festival odvil v petih dneh, prizorišče vseh projekcij pa bo Krater – produkcijski prostor na lokaciji mirujočega gradbišča za Bežigradom v Ljubljani. Več v prispevku Martina Tita Mayer.

Filmski festival o mestih, arhitekturi in urbanizmu

Ali si predstavljate, kako bi bilo živeti v stanovanjski zadrugi? O tem kako slednje, že več 40 let, uspešno delujejo v sosednji Avstriji, govori dokumentarni film, s katerim se nocoj začenja letošnji filmski festival Edo, ki bo tudi letos, že tretje leto zapored, odprl številne pomembne teme s področja arhitekture in urbanizma, pojasnjuje soorganizator festivala Jošt Derlink.

Videli bomo film o mirujočih parcelah v Berlinu, ki so degradirane, vendar so se razvile v biotopske raje kot je recimo tale naš Krater.

Tretji film, tako sogovornik, nam bo predstavil arhitektke, ki so v 60. letih prejšnjega stoletja predstavljale glavno aktivistično silo pri zahtevah, da mora biti mesto narejeno po meri človeka. Četrti film prikazuje izolirano rusko mesto v permafrostu, ki tam obstaja samo zaradi rudnika niklja, peti film pa prinaša zgodbo o življenju ljudi, ki so si v Havani naredili zasilna stanovanja na strehah.

Festival EDO, ki je ime dobil po arhitektu Edvardu Ravnikarju, se bo odvil v petih dneh, prizorišče vseh projekcij pa bo Krater – produkcijski prostor na lokaciji mirujočega gradbišča za Bežigradom v Ljubljani. Vesna Skubic, soorganizatorka festivala pravi, da želijo posebej izpostavit letošnjo lokacijo festivala, Krater.

Mirujoče gradbišče, ki se ga obravnava kot sivo pego v prostoru, hkrati pa je pomemben biotop v urbanem okolju.

Krater se bo v prihodnjih dneh, vsak večer, odprl že eno uro pred projekcijo filma, z namenom, da si obiskovalci lahko pogledajo lokacijo in se seznanijo z aktivnostmi, ki se tam odvijajo. Sogovornika še poudarjate, da se začasna raba mirujočih gradbišč  v Sloveniji velikokrat spremeni v parkirišče, prakse kot je projektni prostor Krater in številni drugi primeri dobrih praks v tujini, pa dokazujejo, da je lahko gradbišče ali opuščena gradbena jama, tudi prostor ustvarjalnosti, inovativnosti, povezovanja skupnosti ali zgolj zelena oaza sredi mesta.

Na festivalu se bodo zvrstila tudi predavanja različnih strokovnjakov s področja arhitekture in urbanizma. Brezplačne vstopnice pa si lahko rezervirate na spletni strani edofestival.info

Tita Mayer