Aktualna tema

"Ferragosto" tudi letos za večino Italijanov na italijanski obali

Ukrepi proti covidu-19 se sproščajo, a brez potrdil ne bo šlo

rimini-265193_1920
Priljubljeno italijansko letovišče Rimini
foto: marcowakko/Pixabay

Avgust od nekdaj velja za mesec, ko si dopust privoščijo naši zahodni sosedje. Poletna letovanja Italijanov so se v zadnjih letih sicer razporedila čez štirimesečje od junija do septembra, vendar pa jih okoli 60 odstotkov še vedno letuje predvsem avgusta. Naš dopisnik iz Rima Janko Petrovec pojasnjuje:

"Za dopuste v avgustu je več razlogov. Eden so kolektivni dopusti v tovarnah, ki so včasih avgusta ustavljale proizvodnjo; tega je danes manj, a navada je ostala. Drugi razlog je praznični dan 15. avgusta, tretji pa je tudi podnebne narave. V večjem delu Italije – zlasti v srednji in južni Italiji – sonca in stabilnega vremena sicer ne manjka niti julija in septembra, vendar pa ravno avgusta mesta zaradi pregretosti postanejo nevzdržna. Z drugimi besedami: ko se okoli 15. avgusta v Sloveniji vreme po navadi začne kvariti, pa tu, na jugu, takrat praviloma pride do najhujše vročine in soparice, ki se poleže šele v prvih dneh septembra."

Mimogrede, beseda ferragosto, ki je sinonim za dopust Italijanov, je staroveškega izvora – gre za popačenko iz latinskega originala Feriae Augusti, kar bi pomenilo "Avgustov počitek". Mesec avgust je namreč dobil ime po prvem rimskem cesarju Oktavijanu Avgustu. Prav ta je v letu 18 pred našim štetjem uvedel novi praznik in ga poimenoval po sebi. Zanimivo je, da je ferragosto v antiki sovpadal s 1. avgustom in označeval začetek počitka po koncu spravila žita.

Sicer bo letos večina Italijanov letovala v Italiji, dopust pa bo tudi letos minil v znamenju ukrepov proti širjenju koronavirusa. To morate vedeti tudi Slovenci, ki želite na dopust na katerega od italijanskih otokov ali po celinski Italiji.