Avgust od nekdaj velja za mesec, ko si dopust privoščijo naši zahodni sosedje. Poletna letovanja Italijanov so se v zadnjih letih sicer razporedila čez štirimesečje od junija do septembra, vendar pa jih okoli 60 odstotkov še vedno letuje predvsem avgusta. Naš dopisnik iz Rima Janko Petrovec pojasnjuje, zakaj takrat. Preveril pa je tudi, kje letos letujejo Italijani in kako je s sproščanjem ali zaostrovanjem protikoronskih ukrepov.

Ukrepi proti covidu-19 se sproščajo, a brez potrdil ne bo šlo

Avgust od nekdaj velja za mesec, ko si dopust privoščijo naši zahodni sosedje. Poletna letovanja Italijanov so se v zadnjih letih sicer razporedila čez štirimesečje od junija do septembra, vendar pa jih okoli 60 odstotkov še vedno letuje predvsem avgusta. Naš dopisnik iz Rima Janko Petrovec pojasnjuje:

"Za dopuste v avgustu je več razlogov. Eden so kolektivni dopusti v tovarnah, ki so včasih avgusta ustavljale proizvodnjo; tega je danes manj, a navada je ostala. Drugi razlog je praznični dan 15. avgusta, tretji pa je tudi podnebne narave. V večjem delu Italije – zlasti v srednji in južni Italiji – sonca in stabilnega vremena sicer ne manjka niti julija in septembra, vendar pa ravno avgusta mesta zaradi pregretosti postanejo nevzdržna. Z drugimi besedami: ko se okoli 15. avgusta v Sloveniji vreme po navadi začne kvariti, pa tu, na jugu, takrat praviloma pride do najhujše vročine in soparice, ki se poleže šele v prvih dneh septembra."

Mimogrede, beseda ferragosto, ki je sinonim za dopust Italijanov, je staroveškega izvora – gre za popačenko iz latinskega originala Feriae Augusti, kar bi pomenilo "Avgustov počitek". Mesec avgust je namreč dobil ime po prvem rimskem cesarju Oktavijanu Avgustu. Prav ta je v letu 18 pred našim štetjem uvedel novi praznik in ga poimenoval po sebi. Zanimivo je, da je ferragosto v antiki sovpadal s 1. avgustom in označeval začetek počitka po koncu spravila žita.

Sicer bo letos večina Italijanov letovala v Italiji, dopust pa bo tudi letos minil v znamenju ukrepov proti širjenju koronavirusa. To morate vedeti tudi Slovenci, ki želite na dopust na katerega od italijanskih otokov ali po celinski Italiji.

 

 

Darja Groznik, Janko Petrovec