Etnofonija

Kovačija harmonikarja Tonija Perttule

Perttula je kot ritmična glasbila v skladbah uporabil različna kovaška kladiva. Tak je tudi naslov albuma. Kovaški meh je delavski bratranec meha harmonike. Harmonikar Pertulla uporablja svojega za snovanje melodij...

Perttula_Pajavasara_COVER
foto: Al COv FR

Založba Bafe's Factory s sedežem v Helsinskih se je v zadnjih nekaj letih prebila med tamkajšnje najbolj opazne izdajatelje folk in etno glasbe. Na predlanskem izboru svetovne etnoglasbene srenje Womex se je uvrstila med petindvajset najpomembnejših etnoglasbenih založb na svetu. Letos spomladi je pritegnila pozornost z albumom sámijevske etnofuzijsko rockovske skupine Gájanas, ki je bil poleti proglašen za najboljši album staroselske glasbene skupine zadnjih dvanajstih mesecev. Predstavili smo ga tudi v Etnofoniji. 14. maja je pri njej izšel album prvenec finskega harmonikarja Tonija Perttule.
Harmonika je eno najpomembnejših folk glasbil na Finskem. Tamkajšnji glasbeniki trdijo, da je v njihovi državi več harmonik kot pa jezer. Zavidljivo število finskih harmonikarjev sodi v sam vrh svetovnega etnoglasbenega utripa. Mnogi se s harmoniko odpravljajo proti povsem novim obzorjem sodobne etnoglasbene fuzije. Med njimi je daleč najprodornejši izjemni Kimmo Pohjonen, ki bo oktobra po daljšem času spet obiskal Slovenijo. Za sedemintridesetletnim Tonijem Perttulo, ki je bil rojen v mestu Turku na jugozahodu Finske, je četrt stoletja dolga glasbena pot. Akademsko izobraženi harmonikar je na domačih in mednarodnih tekmovanjih prejel lepo število prvih nagrad, ob poučevanju harmonike pa je najbolj dejaven kot avtor gledališke glasbe in, zanimivo, kot cirkuški glasbenik. Njegov njemu skoraj identični brat dvojček Sami je prav tako harmonikar, a to v folk težkometalni skupini. O njem več čez teden dni. Mimogrede. Toni se mu je v njej nekajkrat pridružil na odru, prav tako ga je tudi že nadomeščal.
Album prvenec Tonija Perttule se ponaša z zanimivim naslovom »Pajavasara« - »Kovaško kladivo«

 

Poslušanje:

  1. TALVENSELKÄ (HEIGHTS OF WINTER) Perttula
  2. HIIPUVA (TAIL AWAY) Perttula
  3. TAKOUMA (DENTS) Perttula
  4. RAUTA (IRON) Perttula
  5. MAGNETAR Perttula
  6. POHJOISTUULI (NORTH WIND) Perttula

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih