Drugi pogled

"Včasih se ne zavedate, kaj imate"

Ivanka Kovšca, specialna pedagoginja in umetnica, se je v Cerknico preselila pred 12 leti

Slovakinja
Ivanka Kovšca
foto: Marko Škrlj

Ivanka Kovšca iz Slovaške se je maja 2008 v Slovenijo priselila iz Slovaške, od junija 2009 živi v Cerknici. V našo državo se je odpravila povsem nenačrtovano, potem pa: "Sem se tu zaljubila in tudi ostala. Našla sem moža, ki mi pomeni vse na svetu." Čeprav je diplomirana specialna pedagoginja, je morala v začetku poprijeti za vsako delo:

"Smo delali v Ljubljani, potem še v Begunjah pri Cerknici v neki mizarski firmi. Tam smo se prvič naučili, kaj to pomeni osem ur stati za pakirno linijo in kako je to težko delo."

Ni pa bilo težko le delo v proizvodnji, ampak tudi pot do slovenskega državljanstva in izobrazbi vsaj približno primerne službe. Pogojev je bilo več:

"Eden izmed njih je bil osnovni tečaj slovenščine. Štiri leta sem morala tu živeti. Potem so z upravne enote poklicali moje sosede, ki so potrdili, da tu živim, govorim slovensko, da nisem nevarna za državo, kako se vedem in je šlo vse gladko in sem po štirih letih dobila državljanstvo."

Zdaj že štiri leta dela v OŠ Notranjski odred v Cerknici. "Učenci in sodelavci so zelo prijazni, nimam nobenih problemov. Učenci me tudi učijo pravilno govoriti – radi me popravljajo in to je včasih malo smešno, ampak tudi zelo prijazno od njih."