Arheologinja od "petka do svetka"

Arheologinjo dr. Manco Vinazza je preteklost zanimala že od zgodnje mladosti. Ključno odločitev je sprejela po končani gimnaziji v Novi Gorici, ko se je vpisala na študij arheologije na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Arheologija sama jo je zelo prevzela in nekako postala njen način življenja. Po uspešno končanem študiju je opravljala različne zaposlitve, ki so bile vedno povezane z osnovno izobrazbo. Delati je začela v zasebnem sektorju, ko je uspešno vodila svoje podjetje Arheoacta, s. p., vedno pa si je želela delovati znotraj ustanove, zato je ves čas svoje znanje izpopolnjevala, pripravljala različne strokovne prispevke in predavanja. V letu 2013 je tako v okviru projekta ENTRANS dobila zaposlitev v raziskovalnem projektu na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. S tem se ji je odprla možnost, da razvija svoje raziskovalne ambicije, kot na primer sodelovanja na raziskovalnih arheoloških izkopavanjih, pisanje znanstvenih in strokovnih člankov, urednikovanje revij in zbornikov. Obenem je dobila priložnost tudi dela s študenti na našem Oddelku za arheologijo. Dr. Manca Vinazza je gostja v oddaji Razkošje v glavi.

Dr. Manca Vinazza se veliko ukvarja tudi z eksperimentalno arheologijo, ki pomaga pri razumevanju posameznih procesov izdelave in končni interpretaciji. Njeno področje raziskovanja je arheološka keramika iz bronaste in železne dobe, ki jo preučuje predvsem z vidika keramične operacijske sekvence, kar skuša vključiti v tipološke in kronološke študije.

Pri arheoloških izkopavanjih seveda le redko naletijo na povsem ohranjene posode, prevladujejo predvsem posamezni kosi keramike, ki jo morajo raziskovalci seveda dobro očistiti, potem pa se začne dolgotrajno in zamudno delo sestavljanja v posamezne posode in tipološka kronološka umestitev v prostor in čas.

Dr. Manca Vinazza je od 2018 zaposlena na asistentskem delovnem mestu na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer poučuje Arheološko metodologijo in Arheološko keramologijo.

 

Dr. Manca Vinazza je pred  kratkim uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo na temo prazgodovinskega lončarstva. Julija je končala terenske raziskave s študenti na Krasu. Sedaj se posveča predvsem delu v Materialno analitskem laboratoriju na Oddelku za arheologijo, kjer analizira arheološko keramiko.

Ko govorimo o arheologiji mnogi takoj pomislijo na bajeslovne zaklade, avanturistične podvige pa tudi na tisto znano krilatico, ki arheologe imenuje slabšalno – žličkarji. To velja še posebno v naših krajih, kjer ljudje krivijo arheologe, da ti s svojimi raziskavami otežujejo novogradnje in razvoj in jih še dodatno podražijo. Žal se kritiki ne zavedajo pomena arheologije, njene vloge in pomena in zlasti tega, da študij te vede nikakor ni ljubiteljsko obiskovanje »enajste šole pod mostom«. Bodoči arheolog, arheologinja mora imeti predvsem veliko ljubezni, trdno voljo in veselja za ta vse prej kot enostaven študij. Take izkušnje ima tudi dr. Manca Vinazza.

 

 

Milan Trobič