V Športnem društvu H2O Team so v sklopu akcije ''Potapljajmo se varno 2021'' pripravili brezplačen priročnik o varnem potapljanju na vdih – 9 napak, zaradi katerih lahko za vedno ostaneš na dnu morja, ki lahko vsakemu dopustniškemu potapljaču na vdih pomaga, da se bo potapljal precej bolj varno. Ker so prepričani, da bi si ga morali prebrati vsi otroci, starši in ljubiteljski potapljači, preden se prvič potopijo. Avtor priročnika je Jure Daić. Z njim se je pogovarjal Marko Rozman.

Izšel je brezplačni priročnik o varnem potapljanju na vdih, ki lahko vsakemu dopustniškemu potapljaču na vdih pomaga, da se bo potapljal precej bolj varno

V Športnem društvu H2O Team so v sklopu akcije ''Potapljajmo se varno 2021'' pripravili brezplačen priročnik o varnem potapljanju na vdih – 9 napak, zaradi katerih lahko za vedno ostaneš na dnu morja, ki lahko vsakemu dopustniškemu potapljaču na vdih pomaga, da se bo potapljal precej bolj varno. Ker so prepričani, da bi si ga morali prebrati vsi otroci, starši in ljubiteljski potapljači, preden se prvič potopijo.

"Napačno dihanje in napačna priprava potopa. To je klasična napaka, ker se ljudje ne znajo samostojno mentalno pripraviti in pravilno nadihati pred potopom. In pri dihanju se skriva tudi največ nevarnosti, da lahko izgubimo zavest. S pravilnim dihanjem se pa ta nevarnost izgube zavesti precej zmanjša."

Poudarja Jure Daić, ki je tudi prvi Slovenec, ki se je na vdih potopil globlje od 100 m. Že več kot 17 let se ukvarja s potapljanjem na vdih kot tekmovalec in kot mednarodno priznan inštruktor. Na tečajih potapljanja na vdih je od leta 2004 izšolali že več kot 2500 tečajnikov.

"Ta šport ima kup dobrih terapevtskih učinkov za naše telo. Premaguje stres, anksioznost in tesnobo. Pripomore k samoobvladanju telesa in zdravi nekatere dihalne bolezni. Ta šport je kot nekakšna meditacija, joga in nam umirja naše misli, kar je v današnjem svetu stresa zelo pomembno."

Marko Rozman