Suša nima svoje krajevne table, niti prebivalcev. Je pa to kraj, ki ima dve kapelici, čudežni studenec, cerkev na vrhu skalne pečine, nekaj sprehajalnih poti, plezalno steno, v neposredni bližini pa je Selška Sora, ki je še posebej poleti primerna za hitro osvežitev. Sušo najdete približno 3 kilometre po tem, ko prevozite Železnike. Sicer pa se nahaja med Železniki in Zalim Logom, krajem, ki je med drugim znan po »senci in zelju«. Zakaj, v Napotkih razloži Darja Pograjc, ki je v Suši senco in hlad iskala pretekli teden, ko so se nižinski kraji borili z vročino.

Zdravilni studenec, kranjski Loreto, muzej na prostem, naravna plezalna stena in osvežitev v Selški Sori

Do Suše vodi več poti, vse pa so prijetne in kratke. Na eni od njih najdete kapelico s studencem. Klavdija Škulj, domačinka in predsednica Kulturnega in turističnega društva Zali Log, razloži, da naj bi bil po ljudskem izročilu zdravilen.

"Zgodba pripoveduje, da je mati sem pripeljala svojo hčerko, ki je slabo videla. Ko si je oči umivala s to vodo, se ji je vid izboljšal. Je pa ta voda res bakteriološko čista. Jaz sem jo recimo natočila in jo hranim v steklenici že šesto leto. Ta voda nima spremenjenega vonja, okusa. Tudi topla ali postana ni. Ostane ista."

O tem, da je bilo tu nekoč jezero, pričajo klini za privezovanje čolnov na robu skalne pečine. Na njej stoji tudi cerkev (t. i. "kranjski Loreto"), ki je bila zgrajena v 19. stoletju in je danes ena izmed točk Emine romarske poti. Okolica ponuja veliko priložnosti za rekreacijo – od pohodniških in učnih poti do naravne plezalne stene.

"Pod Sušo je super stenca za plezalce, tako za amaterje kot profesionalce. So zahtevnejše smeri ... Mislim, da so ocene tudi 8+ in naprej. Okoli štiri pa mislim, da je najnižja ocena. Kot amater se zahtevnejših nisem niti loteval." – domačin, nekdanji rekreativni plezalec

V bližini sta dve naravni kopališči, primerni za hitro osvežitev v Selški Sori. Sogovornica priporoča še ogled muzeja na prostem z deli protitankovskih ovir, ki se nahaja pred naseljem Zali Log, in omenjeno vas, ki je znana po škrilju, senci in zelju.

Darja Pograjc