V današnjem Intervjuju gostimo programskega vodjo za jazz in glasbe sveta ter vodjo Jazz festivala Ljubljana, Bogdana Benigarja.

Vodja programa džeza in glasb sveta v Cankarjevem domu ter programski vodja džezovskega festivala v Ljubljani

V Ljubljani se začenja 62. Jazz festival. To je eden najstarejših še delujočih džezovskih festivalov na svetu, ki je v svoji dolgoletni zgodovini gostil številne slovenske in tuje glasbenike. Od leta 1999 za festival skrbi Bogdan Benigar.

Bogdanu Benigarju bi zlahka nadeli oznako deloholik, saj ga ne srečujemo samo na vseh koncertih v Cankarjevem domu, ampak je tudi reden obiskovalec drugih koncertnih prizorišč. Z glasbo živi in diha skoraj 24 ur na dan, tako da glasba ni več samo njegova služba, ampak način življenja.

Svoje izkušnje je najprej nabiral kot sodelavec Radia Študent, nenehno iskanje novega pa ga je nato privedlo tudi do festivalske ekipe Druga godba, s katero še vedno sodeluje. Nenazadnje se je leta 1999, kot programski vodja za džez in drugo glasbo, zaposlil v Cankarjevem domu. Je tudi član mreže Europe Jazz Network, redni član strokovnih komisij za glasbo tako doma kot v tujini ter redni obiskovalec tujih festivalov in strokovnih srečanj ter sejmov za džez in drugo glasbo, kot sta Womex in Jazzahead. Bogdan Benigar je torej eden najpomembnejših soustvarjalcev glasbenega življenja pri nas, hkrati pa tudi eden največjih promotorjev slovenske glasbe v tujini.

Alja Kramar