Tako kot se ob koncih tedna za večino vsaj nekoliko ustavi vsakodnevno hitenje, se svet zdaj vsaj delno ustavlja tudi zaradi epidemije. Bi pa morali tudi sicer, v običajnih razmerah, začeti živeti bolj počasi in bolj kakovostno. Manj hitenja ljudem priporoča tudi knjiga Hvalnica počasnosti avtorja Carla Honoréja, ki je prevedena v več kot 30 jezikov dala velik zagon novim gibanjem za počasnejši in kvalitetnejši način življenja. V časopisu The Financial Times so celo zapisali, da je Hvalnica počasnosti "za Počasno gibanje to, kar je Marxov Kapital za komunizem." Nasvete iz mednarodne uspešnice je za svoje vodilo vzela tudi Kristina Galun, univ. dipl. organizatorka dela, ki dela kot bibliotekarka v Knjižnici Domžale.

"Biblija svetovnega gibanja počasnosti" vse bolj aktualna (ponovitev)

Tako kot se ob koncih tedna za večino vsaj nekoliko ustavi vsakodnevno hitenje, se svet zdaj vsaj delno ustavlja tudi zaradi epidemije. Bi pa morali tudi sicer, v običajnih razmerah, začeti živeti počasneje in kakovostneje. Manj hitenja ljudem priporoča tudi knjiga Hvalnica počasnosti avtorja Carla Honoréja, ki je prevedena v več kot 30 jezikov dala velik zagon novim gibanjem za počasnejši in kakovostnejši način življenja. V časopisu The Financial Times so celo zapisali, da je Hvalnica počasnosti "za počasno gibanje to, kar je Marxov Kapital za komunizem". Nasvete iz mednarodne uspešnice je za svoje vodilo vzela tudi Kristina Galun, univ. dipl. organizatorka dela, zaposlena v Knjižnici Domžale.

"Avtor je med čakanjem na letališču prebral članek o tem, kako so klasične pravljice preoblikovali v enominutne zgodbe na zgoščenkah. Sprva se mu je to zdela dobra zamisel, saj je imel tudi sam sina, ki ga je vsak večer v nedogled prosil, naj mu bere pravljice. A je hitro spoznal, da gre na ta način svet v neke čudne tirnice ..."

In tako je začela nastajati Hvalnica počasnosti. Knjiga je hitro postala biblija gibanja počasnosti, je odziv na vsesplošno hitenje. Ljudje smo namreč ves čas pod pritiskom, da moramo vse opraviti čim hitreje. A hitrost ni vedno najboljša.

"Težava je, da nas je ta obsedenost napraviti čim več v čim krajšem času nekoliko iztirila ... Treba je poiskati neko ravnovesje, sicer je lahko hitenje enosmerna vozovnica do izgorelosti."

Prav izgorelost ali bolezen mora marsikoga ustaviti, čeprav nam je vse jasno, pravi Kristina Galun. Zato je Hvalnica počasnosti nekakšno povabilo k razmisleku in tudi h konkretnim korakom za umiritev naših življenj. Sistem je težko spremeniti, zato moramo začeti na osebni ravni.

"Najprej pri sebi, doma, v družinah, v odnosih s prijatelji ... Izklopimo telefon, mejle pogledamo dvakrat dnevno, ne da ves čas nekaj cinglja ... Pozabili smo se usesti in le obsedeti, gledati v daljavo, ne da bi kar koli počeli."

In še en dober nasvet: prav branje je eden od načinov, da se umirimo in upočasnimo tempo življenja. Za knjigo si je namreč treba vzeti čas in se osredotočiti na zapisano, še doda Kristina Galun.

Andreja Čokl