Latte art je umetnost ustvarjanja na mlečni kremi, ko s točenjem na kavi rišemo različne motive, npr. srčke, listje ali cvetje. Strokovni učitelj strežbe na Srednji šoli za gastronomijo in turizem v Ljubljani Alen Kvrgić pravi, da je za dober latte art najprej pomembna dobra mlečna krema iz svežega in polnomastnega mleka. Pomemben je tudi pravilno pripravljen espresso ter potem časovno usklajevanje med obdelavo mleka in pripravo kave, ki traja približno 30 sekund.

Risanje z mlečno kremo na kavi

Latte art je umetnost ustvarjanja na mlečni kremi, ko s točenjem po kavi rišemo različne motive, npr. srčke, listje ali cvetje. Strokovni učitelj strežbe na Srednji šoli za gastronomijo in turizem v Ljubljani Alen Kvrgić pravi, da je za dober latte art najprej pomembna dobra mlečna krema iz svežega in polnomastnega mleka. Pomembna sta tudi pravilno pripravljen espresso ter potem časovno usklajevanje med obdelavo mleka in pripravo kave, ki traja približno 30 sekund.

"Krema pride do izraza. Na sredini je torej vzorec, kot da bi ga dejansko odtisnil oz. dal pečat. Vse okrog pa je lepo rjavo. Torej ta simetrija, konsistenca vzorca. Velikokrat rečejo, a to ste s šablono neredili, kako vam je to uspelo ... Ampak to je samo in izključno roka." 

Nataša Rašl