Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Na ta dan naj bi si tako vsaj za trenutek vzeli čas za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane. Hkrati je to priložnost za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano. Letošnji mednarodni dan sicer poteka pod sloganom "Varna hrana danes za zdrav jutri" in izpostavlja povezanost med zdravjem ljudi, živali, rastlin, okolja in gospodarstva. Z Matjažem Gučkom, direktorjem Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, se je pogovarjal Marko Rozman.

Sedmega junija zaznamujemo svetovni dan varnosti hrane

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Na ta dan naj bi si tako vsaj za trenutek vzeli čas za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane. Hkrati je to priložnost za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano. Letošnji mednarodni dan sicer poteka z geslom "Varna hrana danes za zdrav jutri" in poudarja povezanost med zdravjem ljudi, živali, rastlin, okolja in gospodarstva.

Direktor Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Matjaž Guček poudarja, da imamo v naši državi delujoč sistem in da je hrana, ki jo zaužijemo v naši državi, varna.

"Spreminja se hrana, kot se tudi spreminjajo prehranske navade. Menim pa, da je hrana danes varna. Nenazadnje so se spremenili tehnološki postopki njene priprave, analitske metode, s katerimi ugotavljamo morebitna tveganja v hrani. Nosilci živilske dejavnosti so tisti, ki so dolžni poskrbeti za varnost in so primarno odgovorni za varnost svojih živil, ki jih dajo na trg. Danes je hrana bolj varna, kot je bila nekoč."

Marko Rozman